Fluturii au un "GPS" în antene, cu ajutorul căruia se orientează în spaţiu

Fluturele monarh, din America de Nord, are un ceas intern în antene, care îl ajută să zboare circa 4.000 de kilometri pentru a-şi petrece iarna în Mexic, au descoperit cercetătorii americani, al căror studiu a fost publicat pe bbc.co.uk.

Urmărește
1416 afișări
Imaginea articolului Fluturii au un "GPS" în antene, cu ajutorul căruia se orientează în spaţiu

Fluturii au un "GPS" în antene, cu ajutorul căruia se orientează în spaţiu (Imagine: ro.wikipedia.org)

Fluturele monarh, denumit şi fluturele hoinar, care trăieşte în medie opt luni, face o călătorie de mii de kilometri, pentru a-şi petrece iarna în zone mai calde. În fiecare toamnă, în jur de o sută de milioane de fluturi monarh migrează către sud, ghidându-se după poziţia Soarelui.

Acest fluture foloseşte un "GPS", un "ceas interior" prin care calculează ruta corectă, în funcţie de poziţia Soarelui, şi care, spre surpriza cercetătorilor, este localizat în antene şi nu în creier, potrivit studiului apărut în publicaţia Science.

Studiul a fost făcut de o echipă de cercetători de la Universitatea din Massachusetts (SUA), care, pentru a demonstra că în antenele insectei se găsesc şi senzori de lumină şi un ceas interior, au împărţit nişte fluturi în două grupuri, unora acoperindu-le antenele cu vopsea neagră, iar celorlalţi, cu vopsea transparentă.

Fluturii din primul grup au zburat toţi în direcţia greşită, în timp ce cei din al doilea grup nu au fost afectaţi.

"Acest lucru dovedeşte că ceasul interior funcţiona în continuare, dar nu putea fi reglat în funcţie de ciclul lumină/întuneric", a spus doctorul Steven Reppert, coautor al studiului.

"Cred că este din ce în ce mai clar că antenele au un număr de funcţii independente de cea de detector de mirosuri. Ele pot funcţiona ca urechi, percepând zgomotele şi schimbările de presiune atmosferică, iar acum putem adăuga şi funcţia de ceas", a mai spus expertul.

Studiul sugerează, de asemenea, că şi alte insecte, precum albinele şi furnicile, şi-ar putea folosi antenele în acelaşi mod.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici