- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (18.11.2014, 13:32)
- Adrian Robu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
HARTA asteroizilor care lovesc Pământul - FOTO
O hartă publicată de NASA în cadrul programului pentru descoperirea meteoriţilor şi cometelor ce se apropie de Terra (Near Earth Object Program) arată de câte ori a fost lovită planeta de astfel de formaţiuni în ultimii 20 de ani.
Urmărește
976 afișări
HARTA asteroizilor care lovesc Pământul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aceasta arată că în ultimii 20 de ani (între 1994 şi 2013), au fost consemnate 556 de situaţii în care meteoriţii pătrunşi în atmosferă s-au aprins. Agenţia susţine că suntem vizaţi tot timpul de astfel de formaţiuni, scrie Huffington Post.
Potrivit directorului de program Lindley Johnson, majoritatea meteoriţilor care vin spre noi sunt carbonizaţi înainte de atinge Pământul, aceasta fiind dovada că atmosfera “îşi face treaba, protejând Terra de micii meteoriţi”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
O excepţie importantă o constituie ploaia de meteoriţi de la Celiabinsk, produsă de explozia unui meteorit cu un diametru de aproape 20 de metri deasupra localităţii ruseşti, în 15 februarie 2013.
Fragmentele de meteorit au spart geamuri şi au rănit peste 1.000 de oameni. Este un incident care duce cu gândul la ce s-ar putea întâmpla în cazul prăbuşirii unui meteorit mai mare.
Dr. Amy Mainzer, cercetătoare în cadrul programului spaţial NEOWISE, al NASA, consideră căderile de meteoriţi evenimente rare, însă recunoaşte că un meteorit mare ar produce pagube importante.
“Nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică, dar nici nu trebuie să îi ignorăm. O abordare precaută este să vedem ce meteoriţi au potenţial de impact şi asta facem noi. Cu ajutorul cercetării putem spune dacă există acolo un obiect care ne vizează şi este suficient de mare pentru a produce pagube”, a explicat Dr. Amy Mainzer, pentru The Huffington Post.
Cercetările au identificat peste 90% din asteroizii apropiaţi de Pământ, cu un diametru mai mare de un kilometru, potrivit lui Mainzer. Doar un mic procent din numărul total al meteoriţilor capabili să treacă de atmosfera terestră a fost identificat.
”În mod sigur mai sunt multe de făcut, dar lucrăm la asta”, spune Mainzer, adăugând că echipa sa propune un nou telescop spaţial, numit NEOCam, care ar putea să extindă semnificativ capacitatea NASA de a detecta meteoriţii periculoşi.
Potrivit NASA, în medie o dată la 5.000 de ani, un obiect de dimensiunea unui teren de fotbal loveşte Pământul, provocând daune însemnate. O dată la câteva milioane de ani planeta este lovită de un obiect suficient de mare pentru a cauza dezastre regionale sau globale.
Craterul meteoritic din Arizona, din apropierea oraşului Winslow, are o vechime de 50.000 de ani şi se presupune că s-a format în urma impactului unui meteorit de 50 de metri.
Aşa numita extincţie a dinozaurilor din cretacic-paleogen, produsă în urmă cu 65 de milioane de ani, este considerată rezultatul impactului unui meteorit de 10 kilometri în zona peninsulei Yucatan.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe