Hieroglifele de pe Discul din Phaistos, descifrate de oamenii de ştiinţă

Hieroglifele de pe misteriosul Disc din Phaistos, un artefact din argilă ce are o vechime de aproximativ 4.000 de ani, au fost descifrate de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie.

Urmărește
1958 afișări
Imaginea articolului Hieroglifele de pe Discul din Phaistos, descifrate de oamenii de ştiinţă

Hieroglifele de pe Discul din Phaistos, descifrate de oamenii de ştiinţă (Imagine: Wikipedia)

Celebrul disc a fost descoperit în 1908, pe insula grecească Creta. Până acum, nimeni nu reuşise să traducă misteriosul text inscripţionat pe acest disc, care a fost creat în perioada de apogeu a civilizaţiei minoice, în jurul anului 1.700 î.e.n.

Profesorul britanic Gareth Owens a studiat acest artefact, pe care l-a denumit, în glumă, "primul CD-ROM minoic", şi a reuşit să descifreze înţelesul misterioaselor hieroglife, raportează Discovery News, citat de huffingtonpost.com.

"În colaborare cu John Coleman, profesor de fonetică la Universitatea Oxford, am petrecut şase ani încercând să obţinem cea mai bună lectură a textului", a declarat Gareth Owens, cercetător în lingvistică la Institutul de Educaţie Tehnologică din Creta.

Discul poate fi citit în spirală, din exterior spre interior. Folosind o serie de studii precedente despre hieroglifele din Creta şi dialecte din limba greacă străveche, cei doi savanţi au identificat mai întâi trei cuvinte cheie - "Iquekurja" ("mamă însărcinată" şi/sau "zeiţă"), "Ique" ("mamă" şi/sau "zeiţă") şi "Iquepaje" / "Ique-Phae" ("mamă strălucitoare" sau "zeiţă") - care se repetă în textul gravat pe Discul din Phaistos.

"Conceptul de zeiţă-mamă era bănuit de aproximativ un secol de lingvişti, datorită lucrurilor pe care le cunoaştem despre religia minoică, însă trebuia să dovedim acest fapt şi din punct de vedere lingvistic", a explicat profesorul Owens.

Discul din Phaistos are un diametru de 16 centimetri şi este expus la Muzeul de Arheologie din Heraklion.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici