- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (21.12.2015, 18:34)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Sănătăţii: Telemedicina, alternativa reală în rezolvarea unor probleme, mai ales în zone puţin populate
Telemedicina reprezintă o alternativă reală în rezolvarea unor probleme de zi cu zi, iar aceasta trebuie coroborată cu transferul de competenţe de la medic la asistent, aşa cum se întâmplă în ţările nordice sau central-europene, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.
Urmărește
704 afișări
Ministrul Sănătăţii: Telemedicina, alternativa reală în rezolvarea unor probleme, mai ales în zone puţin populate (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)
"Prin acest sistem, pacientul câştigă o explorare de mai bună calitate şi a doua opinie. Ce câştigă medicul? Aici este vorba de latura formativă, dincolo de faptul că beneficiază de aparatură, este vorba de interpretarea datelor medicale. Medicul este susţinut în interpretarea datelor de specialişti. Acest lucru este simplu în spital, unde frecvent doctorii se consultă între ei. Cei din spital sunt avantajaţi. Când vine vorba de medicii de familie, cei din zone puţin populate, unde probabilitatea ca ei să fie în contact cu alţi medici este relativ mică, au acest suport care îi ajută să câştige încredere. Este şi ca un sistem de educaţie medicală, de formare continuă", a spus ministrul Sănătăţii, la conferinţa de închidere a proiectului "Creşterea calităţii actului medical în zonele rurale prin implementarea unui sistem informatic de telemedicină".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Ministrul Achimaş-Cadariu a precizat că doreşte ca acest proiect să se generalizeze, după ce au fost instruiţi 198 de medici de familie din Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.
"Doresc să se generalizeze, pentru că este alternativa reală în soluţionarea unor probeleme pe care le ridicăm de zi cu zi. Este transfer de competenţe spre eşaloanele inferioare, şi nu o spun pentru lipsa de medici, ci pentru că în politicile de sănătate, în Europa Centrală, în ţările nordice, numeroase competenţe au fost transferate către asistentele medicale. Noi pregătim asistente în sistemul universitar, întregul sistem va câştiga în calitate şi pacienţii noştri vor fi mai bine îngrijiţi", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Secretarul de stat Dorel Săndesc a declarat că acesta este un proiect important pentru sistemul sanitar românesc.
"Apreciez ca fiind un proiect important pentru sistemul sanitar românesc, este un proiect care vine în tendinţa medicinii moderne la nivel internaţional. Telemedicina se impune în ultimii ani ca un instrument extrem de util pentru pacient, oriunde ar fi el, este un proiect care vine pentru a rezolva o necesitate, o problemă specifică pentru sistemul sanitar românesc şi nu întâmplător el s-a dezvoltat într-o zonă extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte accesibilitatea la serviciile medicale, şi anume zona Dobrogea, a Deltei Dunării, în cele patru judeţe, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa. Practic, prin acest proiect, medicii de familie din această zonă vor putea fi conectaţi cu medici specialişti atât din zona respectivă, deci din spitalele din zona Dobrogei, cât şi din alte spitale ale ţării, putând beneficia de consult de specialitate pentru pacienţii lor", a adăugat Săndesc.
Beneficiile sistemului vizează atât pacienţii cât şi medicii, peste 198 de medici de familie din judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa fiind incluşi în acest proiect, a mai spus Săndesc.
"Din acest sistem se obţin beneficii evidente: odată, pacienţii pot beneficia de un consult de specialitate, nu este nevoie de trimiterea nejustificată a acestor pacienţi la unele spitale sau ambulatorii de specialitate, mai ales trimitere care este uneori foarte dificilă în această zonă geografică a ţării. Aşa cum s-a spus, acest instrument permite o evoluţie a nivelului profesional al medicilor de familie, una semnificativă, pentru că toţi medicii de familie incluşi în acest program beneficiază de echipamente medicale care, desigur, sunt de natură să crească calitatea actului medical şi să crească nivelul profesional al colegilor noştri. Ei vor vor avea la dispoziţie monitoare pentru funcţiile vitale ale pacienţilor, microanalizator de analize, un electrocardiograf, un spirometru, care evident va creşte calitatea serviciului medical asigurat şi, de asemenea, vor avea acest contact securizat profesional cu diverşi specialişti. Peste 198 de medici de familie, practic, din judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa au fost incluşi în acest proiect, au beneficiat de aceste echipamente şi au primit un instructaj specific pentru utilizarea lor şi a sistemului de telemedicină, precum şi 510 medici specialişti din marile centre universitare ale ţării, pe lângă spitalele din zonă. Deci, Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa, Timişoara, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi şi Bucureşti sunt centrele în care am instruit medici specialişti care vor asigura aceste servicii", a precizat Săndesc.
În plus, pe lângă echipamentul de care beneficiază medicii şi spitalele incluse în program, sunt asigurate serverele, hardware-ul centralizat cu capacitatea de a asigura servicii de telemedicină la nivel naţional.
"Prin acest program avem asigurat la nivel central echipamentele care vor servi pentru extinderea acestui program la nivel naţional. Şi aici mă refer atât la tipul de servicii incluse în proiect, medici de familie legaţi de medicii specialişti, precum şi la alte tipuri servicii de telemedicină. De exemplu, telemedicina interspitalicească în care un specialist dintr-un spital mai mic să poată beneficia de expertiza unui specialist dintr-un spital cu experienţă mai mare. Home care, îngrijirile la domiciliu, un alt domeniu extrem de interesant. Există un proiect de telemedicină care leagă unităţile de primiri urgenţe principale cu celelalte servicii din regiune, există un proiect de telemedicină între ambulanţe, SMURD şi serviciile de primire a urgenţelor. Deci, iată că încet-încet dezvoltăm semnificativ acest tip de servicii", a mai spus Săndesc.
La rândul lui, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, a spus că un asemenea proiect vine tocmai ca o soluţie la deficitul de personal, pentru că medicii de familie, şi ei deficitari ca număr, vor putea beneficia de consulturile asigurate de un medic specialist, prin evitarea unor trimiteri nejustificate. Practic, se scade presiunea pe medicii specialişti din spitale şi ambulatoriile de specialitate.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe