"Moartea" unei sondei spaţiale: După 7,9 miliarde de km, Rosetta s-a prăbuşit controlat pe o cometă - VIDEO

Sonda europeană Rosetta s-a prăbuşit controlat vineri (30 septembrie) împreună cu aerolitul pe care l-a analizat timp de doi ani pentru a descoperi misterele sistemului nostru solar. După 7,9 miliarde de kilometri, misiunea istorică a Rosettei s-a încheiat. Sonda s-a prăbuşit pe cometa 67P.

Urmărește
4316 afișări
Imaginea articolului "Moartea" unei sondei spaţiale: După 7,9 miliarde de km, Rosetta s-a prăbuşit controlat pe o cometă - VIDEO

"Moartea" unei sondei spaţiale: După 7,9 miliarde de km, Rosetta s-a prăbuşit controlat pe o cometă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Trimisă de echipa de la sol într-o cădere liberă de 14 ore, Rosetta a efectuat o ultimă colectare de informaţii în drumul său de 19 kilometri către cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, unde s-a prăbuşit, scrie Descoperă.

,,Următoarea oprire #67P!'' a declarat Agenţia Spaţială Europeană pe Twitter. Aceştia au confirmat că Rosetta a primit comanda de a ieşi din orbita galactică pe care a fost amplasată joi (29 septembrie) la ora 20: 51 GMT (23:51, ora României). Aceasta aflându-se la o distanţă de 720 milioane de kilometri de Pământ.  Sonda a fost programată să-şi încheie misiunea ce a durat 12 ani, vineri la ora 10:40 GMT (13:40, ora României), alăturându-se sondei Philae pe cometa ce se roteşte în jurul Soarelui.

''Toţi suntem foarte încântaţi,'' a declarat cercetătorul Matt Taylor.

Instrumentele cu care a fost dotată sonda au fost utilizate pentru a analiza gazul degajat de cometă, pentru a măsura temperatura, gravitaţia şi pentru a realiza fotografii cometei din unghiuri mult mai apropiate.

,,În timpul coborârii finale vom intra într-o regiune din care nu au mai fost recoltate probe niciodată. Nu am ajuns niciodată sub doi kilometri, în această regiune atmosfera cometei este vie, este locul în care gheaţa se transformă în gaz,'' a declarat Taylor.

În timpul misiunii, Rosetta a călătorit cu o viteză de peste 14 kilometri pe secundă, însă ,,impactul controlat'' se va produce la o viteză de 90cm/secundă.

Confirmarea încheierii misiunii Rosetta este aşteptată în Darmstadt în jurul orei 11: 20 GMT (14:20, ora României), când semnalul Rosettei va ajunge pe eranele computerelor de la sol.

,,Acum trebuie să aşezăm informaţiile pe care le-am primit precum piesele unui puzzle,'' a declarat Taylor.

 

Citeşte continuarea articolului în Descoperă

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici