- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LOS ANGELES, (04.03.2016, 07:00)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Motivul pentru care suntem obosiţi tot timpul
Cercetătorii de la Washington State University au realizat un studiu pentru a determina cauza pentru care oamenii se simt obosiţi, deşi dorm numărul minim de ore recomandat de specialişti, respectiv 7 - 8 ore pe noapte, scrie CSID.
Urmărește
2716 afișări
Motivul pentru care suntem obosiţi tot timpul (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)
Potrivit unui nou studiu publicat în revista Brain, Behavior and Immunity, nu contează doar numărul de ore pe care îl dormim ci, mai ales, respectarea unui orar de somn. Cu alte cuvinte, dacă ne culcăm la o oră diferită în fiecare seară calitatea somnului are de suferit, fiind afectat ciclul de somn.
După ce au schimbat programul de somn şi de trezire al unui grup de şoareci, cercetătorii au aflat că aceştia au avut o calitate a somnului mai slabă, chiar dacă au dormit acelaşi număr de ore. Schimbarea a perturbat, de asemenea, sistemul imunitar şi a crescut sensibillitatea şi receptivitatea organismului faţă de anumite boli.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Studiul atribuie aceste schimbări dereglării ritmului circadian, deoarece şoarecii au dormit numărul obişnuit de ore. În cadrul experimentului, aceştia au fost treziţi în mod repetat. În aceste condiţii, activitatea creierului asociată cu procesul de refacere din timpul somnului a fost redusă. Răspunsul imunitar slăbit indică faptul că o întrerupere în ciclul somn-veghe ar putea avea consecinţe grave pentru sănătatea organismului.
Conform CSID, alte lucruri care ar putea perturba ciclul circadian sunt utilizarea telefonului mobil, computerului şi altor dispozitive LED sau cu plasmă înainte de culcare, programul de lucru prelungit sau diferenţa de fus orar.
Numărul de ore dormite nu reprezintă o garanţie a unui somn odihnitor, deoarece somnul este compus din mai multe cicluri de câte 90 de minute, în medie. Dacă ne trezim după un ciclu de somn, ne simţim odihniţi, iar dacă ne trezim în mijlocul acestuia, avem senzaţia de oboseală.
Acest lucru se reflectă în mod direct atât în muncă, cât şi în starea de spirit. O modificare importantă în programul de zi cu zi ar fi să reuşim să ne culcăm la aceeaşi oră în fiecare seară, scrie CSID.
Citeşte şi: Astenia de primăvară - remedii testate
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Astenia de primăvară - remedii testate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36