NIVEL RECORD al topirii gheţarilor arctici în 2012: "E un semn îngrijorător al încălzirii globale"

Organizaţia mondială de meteorologie (OMM), agenţie aparţinând ONU, s-a declarat joi alarmată de "topirea record a gheţarilor în Oceanul Arctic, în perioada august-septembrie", potrivit raportului anual asupra climei pentru 2012, publicat la Geneva.

Urmărește
1625 afișări
Imaginea articolului NIVEL RECORD al topirii gheţarilor arctici în 2012: "E un semn îngrijorător al încălzirii globale"

NIVEL RECORD al topirii gheţarilor arctici în 2012: "E un semn îngrijorător al încălzirii globale" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

OMM a mai confirmat că anul 2012 se încadrează printre cei zece cei mai călduroşi ani înregistraţi vreodată, de la începutul cercetărilor, în 1850.

Recordul precedent de topire a banchizei datează din anul 2007.

În 2012, topirea record a banchizei arctice, constatată în august-septembrie s-a tradus prin date inferioare valorii de 18% a precedentului record din 2007, de 4,18 milioane de kilometri pătraţi.

"Datele de anul acesta indică o diminuare de 49% în comparaţie cu media minimelor din perioada 1979-2000", precizează OMM.

Calota glaciară din Groenlanda a fost şi ea "topită foarte puternic la începutul lunii iulie", atingând valoarea de 97% la mijlocul lui iulie, fiind vorba despre cea mai importantă topire de la începutul observaţiilor din satelit, demarate în urmă cu 34 de ani".

"Este un semn îngrijorător al încălzirii globale", a declarat secretarul general al OMM, francezul Michel Jarraud.

În 2012 s-au produs şi alte fenomene extreme, precum seceta şi cicloanele tropicale. Variabilitatea naturală a climei a provocat aceste extreme, însă caracteristicile fizice ale acestor fenomene meteorologice şi climatice rezultă din ce în ce mai mult din schimbările climatice", a adăugat el.

Pentru a ilustra această schimbare climatică, OMM a invocat faptul că furtunile de coastă, precum Sandy, produc în prezent importante inundaţii de coastă. Nivelul mării a crescut cu 20 de centimetri începând cu 1880, a precizat OMM.

Uraganul Sandy a provocat peste 100 de victime şi a cauzat pagube importante în Caraibe. În Statele Unite, numărul victimelor s-a ridicat la 130, iar pagubele sunt estimate la mai multe miliarde de dolari.

OMM a mai precizat că anul 2012 ocupă locul al nouălea în topul celor mai călduroşi ani, în pofida influenţei de la începutul anului a fenomenului meteo La Nina, care are ca efect răcirea climei.

În noiembrie 2012, OMM a precizat, pe baza primelor zece luni ale anului, că 2012 a fost marcat de recorduri de căldură, precum şi topiri record ale banchizei arctice, excluzând perioadele de frig extrem.

În 2012, temperatura medie la suprafaţa planetei a prezentat o anomalie pozitivă de 0,45 grade Celsius, în comparaţie cu valoarea normală, calculată pentru perioada 1961-1990.

"Pentru cel de-al 27-lea an consecutiv, temperatura medie la suprafaţa pământului şi oceanelor este peste valoarea normală, calulată pentru perioada 1961-1990", precizează OMM, adăugând că anii cuprinşi între 2001 şi 2012, "se numără printre cei mai calzi 13 ani observaţi vreodată ".

Încălzirea continuă a straturilor inferioare ale atmosferei rămâne îngrijorătoare, a precizat Michel Jarraud.

Potrivit lui, "încălzirea va continua", din cauza creşterii concentraţiei gazelor cu efect de seră în atmosferă.

Indicaţiile publicate joi de OMM fac parte din Declaraţia organizaţiei asupra stării climei globale din 2012.

Această declaraţie reprezintă punctul de plecare a sesiunii Comitetului Executiv al OMM, care se va reuni în perioada 15-23 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici