O nouă erupţie solară se îndreaptă spre Terra - VIDEO

O ejecţie de masă coronală solară care se îndreaptă spre Terra şi ar putea produce o furtună magnetică de mică intensitate a fost fotografiată de satelitul spaţial SOHO.

Urmărește
1164 afișări
Imaginea articolului O nouă erupţie solară se îndreaptă spre Terra - VIDEO

O nouă erupţie solară se îndreaptă spre Terra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cronograful Lasco de la bordul satelitului spaţial SOHO poate să fotografieze coroana solară prin blocarea luminii care vine direct de la Soare cu ajutorul unui disc opac, informează site-ul nasa.gov.

Pe 20 august, Soarele a erupt, lansând în spaţiu o "ejecţie de masă coronală", un fenomen solar care expediază câteva miliarde de tone de particule solare în spaţiu şi care pot să ajungă apoi pe Pământ după circa trei zile.

Aceste particule nu pot trece prin atmosfera terestră şi deci nu-i afectează pe oamenii de pe Terra, însă ele pot să afecteze sistemele electronice din sateliţi şi de la sol.

Potrivit modelelor experimentale ale NASA, care au la bază observaţiile făcute de Solar Terrestrial Relations Observatory, ejecţia de masă coronală produsă pe 20 august a părăsit Soarele cu o viteză de 917 kilometri pe secundă, considerată una tipică, obişnuită pentru un astfel de fenomen.

Ejecţiile de masă coronală îndreptate spre Terra pot conduce la apariţia unui fenomen spaţial numit "furtună magnetică". Aceasta apare atunci când aceste ejecţii de masă coronală canalizează cantităţi mari de energie spre învelişul magnetic al Terrei, magnetosfera, pentru o perioadă de timp mai îndelungată.

În urma acestui proces, învelişurile superioare ale Terrei îşi modifică forma.

În trecut, furtunile magnetice cauzate de ejecţiile de masă coronală precum cea produsă pe 20 august au avut intensităţi slabe.

Furtunile magnetice intense pot însă să afecteze sistemele de comunicaţii şi cele de alimentare cu energie electrică. Ele pot duce, totodată, la apariţia unor fenomene spectaculoase la nivelul atmosferei terestre - aurorele boreale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici