- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (22.08.2013, 11:55)
- Florin Badescu
O nouă erupţie solară se îndreaptă spre Terra - VIDEO
O ejecţie de masă coronală solară care se îndreaptă spre Terra şi ar putea produce o furtună magnetică de mică intensitate a fost fotografiată de satelitul spaţial SOHO.
Urmărește
1164 afișări
O nouă erupţie solară se îndreaptă spre Terra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cronograful Lasco de la bordul satelitului spaţial SOHO poate să fotografieze coroana solară prin blocarea luminii care vine direct de la Soare cu ajutorul unui disc opac, informează site-ul nasa.gov.
Pe 20 august, Soarele a erupt, lansând în spaţiu o "ejecţie de masă coronală", un fenomen solar care expediază câteva miliarde de tone de particule solare în spaţiu şi care pot să ajungă apoi pe Pământ după circa trei zile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Aceste particule nu pot trece prin atmosfera terestră şi deci nu-i afectează pe oamenii de pe Terra, însă ele pot să afecteze sistemele electronice din sateliţi şi de la sol.
Potrivit modelelor experimentale ale NASA, care au la bază observaţiile făcute de Solar Terrestrial Relations Observatory, ejecţia de masă coronală produsă pe 20 august a părăsit Soarele cu o viteză de 917 kilometri pe secundă, considerată una tipică, obişnuită pentru un astfel de fenomen.
Ejecţiile de masă coronală îndreptate spre Terra pot conduce la apariţia unui fenomen spaţial numit "furtună magnetică". Aceasta apare atunci când aceste ejecţii de masă coronală canalizează cantităţi mari de energie spre învelişul magnetic al Terrei, magnetosfera, pentru o perioadă de timp mai îndelungată.
În urma acestui proces, învelişurile superioare ale Terrei îşi modifică forma.
În trecut, furtunile magnetice cauzate de ejecţiile de masă coronală precum cea produsă pe 20 august au avut intensităţi slabe.
Furtunile magnetice intense pot însă să afecteze sistemele de comunicaţii şi cele de alimentare cu energie electrică. Ele pot duce, totodată, la apariţia unor fenomene spectaculoase la nivelul atmosferei terestre - aurorele boreale.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe