Oamenii cavernelor desenau mai bine decât artiştii moderni

Oamenii cavernelor reprezentau mult mai bine în desenele lor maniera de deplasare a animalelor decât o fac artiştii moderni, potrivit unor comparaţii efectuate de oamenii de ştiinţă, într-un studiu publicat miercuri într-o revistă ştiinţifică americană.

Urmărește
897 afișări
Imaginea articolului Oamenii cavernelor desenau mai bine decât artiştii moderni

Oamenii cavernelor desenau mai bine decât artiştii moderni (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Cele mai multe dintre patrupede prezintă o secvenţă similară în deplasarea lor pe patru picioare, indiferent dacă merg, tropăie sau aleargă.

Aceste mişcări au fost studiate pe cale ştiinţifică începând din anii 1880 de Eadweard Muybridge, un fotograf britanic, celebru pentru descompunerile sale fotografice ale mişcării, din care s-au inspirat ulterior numeroşi artişti.

Autorii acestui studiu au examinat picturile preistorice ce prezintă bivoli şi elefanţi din mai multe peşteri, precum celebra Lascaux din Franţa, ca şi tablouri şi statui moderne care prezintă patrupede în mişcare.

Ei au evaluat gradul de exactitate al reproducerii mişcării asociat acelor picturi şi sculpturi, în raport cu observaţiile ştiinţifice făcute pe baza analizei mersului acelor animale.

Savanţii au descoperit astfel că, în operele moderne, animalele reprezentate mergând sau tropăind aveau picioarele în poziţii eronate.

Picturile preistorice prezentau în schimb rate de eroare considerabil mai mici (46,2%) decât operele moderne (83,5%) datând dinainte de 1887, anul în care au fost efectuate studiile lui Muybridge. Această rată de eroare a scăzut ulterior la 57,9%.

Studiul a fost realizat de Gabor Horvath, de la Universitatea Eotvos din Budapesta, şi a fost publicat în revista ştiinţifică americană PLOS ONE din 5 decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici