Paradoxul vieţii moderne: trăim mai mult, dar nu şi mai sănătos, arată un studiu global

Deşi oamenii trăiesc mai mult ca niciodată, ultimii ani din viaţă sunt marcaţi tot mai mult de boli şi probleme de sănătate, arată un nou studiu făcut de Mayo Clinic în 183 de ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Urmărește
413 afișări
Imaginea articolului Paradoxul vieţii moderne: trăim mai mult, dar nu şi mai sănătos, arată un studiu global

Paradoxul vieţii moderne: trăim mai mult, dar nu şi mai sănătos, arată un studiu global

Cercetarea arată că între anii 2000 şi 2019, speranţa de viaţă a crescut atât pentru femei (de la 79,2 la 80,7 ani), cât şi pentru bărbaţi (de la 74,1 la 76,3 ani).

Cu toate acestea, anii trăiţi în stare bună de sănătate nu au ţinut pasul cu această creştere. În 2019, decalajul global mediu între durata totală de viaţă şi anii trăiţi în sănătate a ajuns la 9,6 ani, cu 13% mai mult faţă de anul 2000.

Statele Unite se confruntă cu cea mai gravă situaţie la nivel mondial. Americanii trăiesc în medie 12,4 ani cu diverse boli şi dizabilităţi, o creştere semnificativă faţă de 10,9 ani în 2000. Principalele cauze sunt problemele de sănătate mintală, dependenţele şi afecţiunile musculo-scheletice.

Studiul mai evidenţiază o diferenţă importantă între sexe: la nivel mondial, femeile trăiesc cu 2,4 ani mai mult decât bărbaţii în stare precară de sănătate. Ele sunt afectate în special de boli neurologice, musculo-scheletice şi ale tractului urinar şi genital.

Andre Terzic, coordonatorul studiului, subliniază că această situaţie reprezintă o ameninţare crescândă la adresa calităţii vieţii şi necesită măsuri urgente pentru reducerea decalajului dintre longevitate şi sănătate.

Cercetătorii recomandă o schimbare de abordare în sistemele de sănătate, cu accent pe prevenţie şi menţinerea stării de sănătate, precum şi dezvoltarea unor intervenţii medicale adaptate specificului fiecărei ţări şi regiuni.

Studiul a fost publicat în JAMA Network Open.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici