Persoanele scunde se confruntă cu un risc mai mare de declanşare a maladiilor cardiace

Persoanele scunde se confruntă cu un risc de 1,5 ori mai mare de a dezvolta o maladie cardiacă şi de a muri prematur din cauza acesteia, comparativ cu persoanele înalte, potrivit unei analize a mai multor studii efectuate pe un eşantion de trei milioane de indivizi.

Urmărește
77 afișări
Imaginea articolului Persoanele scunde se confruntă cu un risc mai mare de declanşare a maladiilor cardiace

Persoanele scunde se confruntă cu un risc mai mare de declanşare a maladiilor cardiace (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)

Femeile care măsoară în înălţime mai puţin de 1,53 metri şi bărbaţii cu o înălţime sub 1,65 metri prezintă un risc mai mare de a dezvolta maladii cardiovasculare comparativ cu femeile cu o înălţime de peste 1,66 metri şi bărbaţii mai înalţi de 1,73 metri, potrivit unui studiu publicat în European Heart Journal.

Aceste rezultate sugerează că statura scundă ar trebui adăugată pe lista factorilor de risc cardiac, alături de obezitate şi nivelul ridicat al colesterolului, au declarat cercetătorii din Finlanda, de la Universitatea din Tampere.

Această asociere dintre înălţime şi problemele cardiace a fost examinată în cadrul a numeroase studii pe plan mondial în ultimii 60 de ani, însă rezultatele au fost contradictorii.

Pentru a sesiza mai uşor eventualele diferenţe, cercetătorii finlandezi au comparat extremele - grupul persoanelor cele mai înalte cu cel al persoanelor cele mai scunde -, concentrându-se asupra a 52 de studii, efectuate pe trei milioane de persoane.

"Rezultatul este fără echivoc: o înălţime mică este asociată cu un risc crescut de maladie coronariană (angină pectorală, infarct)", a declarat Jaakko Tuomilehto, de la Universitatea din Helsinki.

În schimb, cercetătorii nu au reuşit să explice această legătură.

Cu toate acestea, persoanele scunde nu ar trebui să se îngrijoreze. Înălţimea constituie doar unul dintre factorii de risc coronarieni. Dacă nu se poate acţiona asupra înălţimii, este perfect posibil să poată fi controlată greutatea corporală şi stilul de viaţă (fumat, consum de alcool şi practicarea exerciţiilor fizice). În plus, a fi înalt nu reprezintă o protecţie în sine în ceea ce priveşte infarctul, au precizat cercetătorii finlandezi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici