Postul, metodă de detoxifiere şi de slăbit, subiect controversat pe forumurile online

Postul, folosit pentru "a te simţi mai bine în propriul corp", pentru "detoxifierea organismului" şi pentru a slăbi, reprezintă o metodă tot mai des folosită în Franţa, fără a fi însă pe gustul medicilor, care spun că această practică este "aberantă" şi, mai ales, "foarte periculoasă".

Urmărește
3091 afișări
Imaginea articolului Postul, metodă de detoxifiere şi de slăbit, subiect controversat pe forumurile online

Postul, metodă de detoxifiere şi de slăbit, subiect controversat pe forumurile online (Imagine: Shutterstock)

Tradiţie milenară în principalele religii din lume - creştină, musulmană, iudaică şi budistă -, postul cunoaşte o revenire în forţă în această perioadă, în versiunea sa laică, pe forumurile de internet.

"Ca în fiecare an, îmi voi face cura mea de post de 15 zile", a declarat, cu mândrie, o utilizatoare de internet. "Am postit singur, la mine acasă, timp de o săptămână şi totul a decurs fără probleme", a spus un alt utilizator, care a slăbit opt kilograme.

Unei femei care este deja foarte slabă şi care are îndoieli în privinţa postului, un internaut îi răspunde pentru a o linişti: "Corpul nostru este inteligent, iar el slăbeşte foarte puţin atunci când nu are de unde să slăbească". Alimentaţia persoanelor care ţin post se limitează adeseori la un simplu aport hidric (supă, suc de lămâie, ceaiuri), elementele solide fiind suprimate.

Unii postesc la ei acasă, alţii, în cadrul unor stagii specializate. S-a dezvoltat un veritabil turism al postului, cu sejururi la ţară şi la munte, incluzând plimbări pe jos, cu tarife de câteva sute de euro pe săptămână, sau în clinici şic private. Un site propune deja un sejur "Détox Jeûne" ("Detoxifierea prin post") în deşertul marocan.

Moda postului nu se limitează la Franţa. În Germania, foarte cocheta clinică Buchinger propune "posturi terapeutice" clienţilor VIP.

Raphaël Perez, medic farmacolog, oferă consultaţii la Lyon şi concepe stagii "în zone calme". El recomandă postul doar persoanelor care au o stare de sănătate bună.

"Dacă o persoană vrea cu adevărat să ţină cel mai sever post posibil, atunci ea consumă doar apă. În general, asta durează o săptămână. Când ţii post, corpul îşi accelerează ritmul de eliminare a toxinelor prin ficat, rinichi, piele (...) Întrucât nu mai mâncăm, corpul îşi foloseşte rezervele", a spus Raphaël Perez.

"Postul este un instrument de eliminare a toxinelor, care îţi permite să te simţi mai bine în propriul corp, să ai mai multă energie. Mulţi oameni au probleme la nivelul intestinelor, suferind de balonări, gaze, iritaţii, constipaţie, diaree (...) După ce ai ţinut post, te simţi mai bine", a spus el.

"Dar, dacă după post reîncepi să mănânci orice, problemele revin. Postul nu este o baghetă magică", a adăugat Raphaël Perez.

De fapt, postul este departe de a fi un remediu magic, spun anumiţi profesionişti din domeniul sănătăţii. În Franţa, medicii rămân rezervaţi în privinţa acestei metode.

"Nu există nici măcar un singur medic, astăzi, care poate să vă spună că postul este bun - doar dacă nu este un guru", spune nutriţionistul Pierre Azam. "Este o aberaţie (...) şi s-a banalizat, a devenit o obligaţie", a mai spus acesta.

"Nu are niciun sens", spune, la rândul său, nutriţionistul Jean-Michel Cohen. "Un post de 24 de ore, după o mahmureală, este ok (...) Dar postul, ca metodă detoxifiantă, nu detoxifică nimic. Din contră, vă veţi simţi mai slăbiţi", a explicat el.

Jean-Michel Cohen regretă faptul că "o acreditare medicală" a fost dată postului, atunci când un cercetător a făcut o asociere între post şi tratarea cancerului.

"Repetarea postului şi săptămânile întregi de postit fragilizează organismul", spune Pierre Azam, adăugând: "Se apelează la rezerve. Uneori, la acelea pe care nu le mai dorim, precum masa de grăsime, dar şi la acelea care sunt esenţiale pentru organism, care se referă la «masa slabă», proteinizată".

"Imaginaţi-vă că sunteţi cardiac - dacă ţineţi post, vă limitaţi aportul de potasiu şi de calciu şi riscaţi să suferiţi un stop cardiac", a explicat Jean-Michel Cohen. "Postul este foarte periculos", a adăugat el.

"Li s-a spus (persoanelor supraponderale, n.r.) că regimurile alimentare nu funcţionează. Astfel, postul, rapid şi radical, trece drept o soluţie", a deplâns Jean-Michel Cohen.

Un nou regim alimentar profită copios de pe urma acestor dezbateri, fără a ajunge însă până în sfera postului: regimul intermitent 5:2. Este vorba de a ţine două zile pe săptămână un regim foarte strict, cu o alimentaţie limitată la 500 de calorii pe zi pentru femei şi 600 calorii pe zi pentru bărbaţi. Acest regim a fost conceput în luna septembrie, în Franţa, şi are deja mare succes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici