Premieră la Spitalul Bagdasar: Implantantare de electrozi în creier pentru studiul şi tratamentul epilepsiei

O echipă multidisciplinară va efectua miercuri, în premieră, la Spitalul Bagdasar-Arseni o intervenţie complexă de implantare de electrozi intracerebrali având ca scop identificarea exactă a locului în care se află focarul epileptic şi extragerea acestuia, a spus managerul unităţii, Anca Buliman.

Urmărește
2184 afișări
Imaginea articolului Premieră la Spitalul Bagdasar: Implantantare de electrozi în creier pentru studiul şi tratamentul epilepsiei

Premieră la Spitalul Bagdasar: Implantantare de electrozi în creier pentru studiul şi tratamentul epilepsiei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Echipa formată din chirurgi, neurologi şi biofizicieni din România fac această operaţie complexă de implantare de electrozi intracerebrali care are ca scop identificarea exactă a locului în care se află focarul epileptic, în vederea extragerii lui ulterioare pentru vindecarea epilepsiei, a declarat managerul spitalului, doctor Anca Buliman.

Intervenţia are loc în Clinica de neurochirurgie funcţională, condusă de directorul medical prof. Mircea Gorgan şi este realizată de o echipă multidisciplinară, condusă de medicul Jean Ciurea.

Pacientul care va fi supus acestui implant suferă de epilepsie focală, care este localizată în zona vizuală a creierului.

După implantarea electrozilor, pacientul va fi transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti în Unitatea de Monitorizare pentru Epilepsie - Secţia de neurologie condusă de profesor dr Ovidiu Băjenaru, unde va fi testat timp de două săptămâni prin înregistrarea activităţii electrice a creierului în diverse zone de interes.

Aceste înregistrări au ca scop delimitarea clară a zonei din care pornesc crizele şi relaţia acesteia cu ariile vizuale, care trebuie conservate în timpul intervenţiei chirurgicale.

Metoda folosită se numeşte "stereoelectroencefalografie" şi a fost pusă la punct de către o echipă de medici francezi condusă de Jean Talairach şi Jean Bancaud, în Spitalul Saint Anne din Paris la mijlocul anilor '70.

Timp de peste 30 ani, metoda a fost folosită în centrele moderne de chirurgie a epilepsiei din Franţa şi Italia cu rezultate spectaculoase, care au consacrat-o ca pe o procedură sigură şi cu mare randament în ce priveşte delimitarea focarului epileptic, care apoi poate fi rezecat chirurgical fără afectarea zonelor funcţionale ale creierului.

România se află printre primele ţări care adoptă această metodă a cărei dificultate constă în a reuşi implantarea electrozilor fără a afecta vasele de sânge ale creierului şi a feri pacientul de complicaţii hemoragice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici