- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- VATICAN, (22.05.2011, 11:16)
- Laura Mitran , Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premieră pentru Vatican: Papa a vorbit cu astronauţii de la Staţia Spaţială Internaţională
Papa Benedict al XVI-lea a vorbit, sâmbătă, cu astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), inclusiv cu cei ajunşi miercuri, cu naveta Endeavour, aceasta fiind prima conversaţie a unui papă cu astronauţi aflaţi în spaţiu.
Urmărește
463 afișări
Premieră pentru Vatican: Papa a vorbit cu astronauţii de la Staţia Spaţială Internaţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit www.foxnews.com, suveranul pontif a vorbit cu 12 astronauţi, dintre care doi italieni, americani şi ruşi, timp de circa un sfert de oră, putând să îi vadă pe aceştia din Sala Faconi a Bibliotecii Vaticanului. Această conversaţie în premieră pentru Sfântul Scaun a fost organizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), de unde doi astronauţi - italienii Paolo Nespoli şi Roberto Vittori - lucrează în prezent la bordul ISS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
"Dragi astronauţi, sunt foarte bucuros că am această şansă extraordinară de a sta de vorbă cu voi în timpul misiunii voastre şi sunt recunoscător în special pentru că sunteţi aşa de mulţi, pentru că ambele echipaje se află acum la bordul staţiei spaţiale", a spus Papa în engleză, având un text pregătit, când a intrat în direct cu ISS.
Papa şi-a exprimat totodată admiraţia pentru toţi cei care fac posibilă această misiune spaţială şi i-a încurajat pe toţi să o încheie în siguranţă şi cu succes.
Alături de cei doi italieni, s-au aflat astronauţi ruşi şi americani, şase dintre ei fiind membri ai echipajului navetei Endeavour, aflată în ultima ei misiune în spaţiu şi conectată la ISS de miercuri.
La Vatican, alături de Papă, au fost: astronautul german Thomas Reiter, de la ESA, preşedintele Agenţiei Spaţiale Italiene, Enrico Saggese, şi generalul Giuseppe Bernardis, de la forţele aeriene italiene.
După o scurtă introducere, Papa i-a întrebat pe cosmonauţi ce efect are poziţia lor din spaţiu asupra perspectivei lor privind diferite chestiuni, de la violenţa dintre popoare şi protejarea mediului înconjurător, la legătura personală cu Dumnezeu.
"Explorarea spaţiului este o aventură ştiinţifică fascinantă. Ştiu că vă perfecţionaţi echipamentul pentru a continua cercetarea ştiinţifică şi a studia radiaţiile care vin din spaţiu. Dar cred că este şi o aventură pentru spiritul omenesc. Un stimulent puternic pentru a reflecta asupra originilor şi destinului universului şi omenirii", a spus Benedict al XVI-lea.
Papa i-a întrebat pe astronauţi dacă se gândesc la aceste lucuri şi dacă se roagă la Dumnezeu.
"Când avem un moment liber să ne uităm în jos (spre Pământ), frumuseţea planetei noastre ne învăluie sufletul...îmi învăluie sufletul", a spus Roberto Vittori. "Şi mă rog. Mă rog pentru mine, pentru familiile noastre, pentru viitorul nostru", a adăugat acesta.
Vorbind în italiană, Papa i s-a adresat şi lui Nespoli transmiţându-i condoleanţe pentru decesul recent al mamei sale şi spunând că s-a rugat pentru ea.
De asemenea, suveranul pontif a făcut referire şi la tentativa de asasinat asupra soţiei astronautului american Mark Kelly, democrata Gabrielle Giffords, împuşcată în cap la începutul acestui an, şi a spus că speră că starea acesteia va continua să se amelioreze. Papa i-a întrebat în acest context pe astronauţi dacă cred că ştiinţa poate contribui la crearea păcii pe Pământ.
"Noi zburăm desupra unei mari părţi a lumii şi nu vedem graniţe", a spus Mark Kelly, comandantul de la bordul navetei Endeavour, adăugând însă că oamenii se luptă adesea pentru energie, în timp ce în spaţiu, astronauţii folosesc energia solară şi tehnologia de care dispun pentru a o face practic nelimitată. "Dacă această tehnologie ar putea fi adaptată mai mult pe Pământ, am putea probabil reduce din violenţă", a spus Kelly.
Papa i-a mai întrebat pe astronauţi dacă au observat vreun fenomen care ar trebui să îi facă pe oameni mai atenţi la protejarea mediului înconjurător.
"Pe de-o parte, vedem cât de frumoasă este planeta noastră, dar pe de altă parte vedem foarte clar şi cât este de fragilă. Atmosfera, de exemplu, atunci când este văzută din spaţiu, este subţire ca hârtia. Şi când te gândeşti că acest strat subţire ca hârtia este singurul lucru care separa toate vieţuitoarele de vid şi care ne protejează, te trezeşte la realitate", a spus Ron Garan, de la NASA.
În cele din urmă, întrebaţi de Papă care ar fi cel mai important mesaj pe care l-ar transmite la întoarcerea pe Pământ, Mike Fincke, din echipajul Endeavour, a vorbit despre "explorare" şi "cooperare".
"Putem privi în jos şi vedea planeta noastră frumosă creată de Dumnezeu şi care este cea mai frumoasă planetă din tot sistemul solar. Totuşi, dacă privim în sus, vedem restul universului. Iar restul universului ne aşteaptă să îl explorăm. Staţia Spaţială Internaţională este doar un simbol, un exemplu de ce pot face oamenii când lucrează împreună constructiv", a spus astronautul.
Naveta spaţială Endeavour a fost lansată luni, pentru ultima ei misiune în spaţiu şi s-a conectat miercuri la ISS. Aceasta este ultima misiune a nevetei Endeavour şi penultima misiune a unei navete spaţiale americane, înainte de retragerea acestora din circulaţie.
NASA vrea să economisească bani pentru a dezvolta noi vehicule spaţiale, capabile să călătorească dincolo de orbita ISS.
După lansarea navetei Endeavour, a cărei aterizare este programată pe 1 iunie, ultimul zbor al unei navete spaţiale americane va fi efectuat de Atlantis, probabil în luna iulie. După retragerea din circulaţie a navetelor americane - Discovery, Atlantis şi Endeavour -, SUA va depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţilor americani pe ISS, până la intrarea în funcţiune a capsulelor americane Orion, prevăzută pentru cel mai devreme 2016.
Agenţia spaţială rusă facturează NASA cu peste 50 de milioane de dolari pentru fiecare loc de la bordul capsulelor Soyuz. La bordul unei capsule Soyuz se pot îmbarca maximum trei astronauţi.
ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe