- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (13.09.2012, 16:03)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Robotul Curiosity se află într-o stare de funcţionare perfectă şi va rula, vineri, pe solul marţian
Robotul american Curiosity, aflat pe Marte din 6 august, se află într-o stare de funcţionare perfectă pentru a-şi începe, vineri, misiunea de explorare a planetei roşii, care va dura doi ani, după încheierea etapei de verificare a instrumentelor aflate la bordul său, a anunţat NASA.
Urmărește
397 afișări
Robotul Curiosity se află într-o stare de funcţionare perfectă şi va rula, vineri, pe solul marţian (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
"Curiosity se află în prezent în fază latentă, dar el se află într-o stare excelentă şi se pregăteşte pentru ultima lui zi de teste", a declarat Jennifer Trosper de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), miercuri, într-o conferinţă de presă.
"Până în prezent, succesul acestor verificări a fost total: pe durata tuturor testelor, Curiosity a funcţionat absolut perfect", a adăugat Trosper, precizând că specialiştii de la NASA au testat în această săptămână "funcţionarea braţului robotizat şi sistemul de prelevare a eşantioanelor de sol".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Surse: România cumpără sisteme de combatere a dronelor de la compania israeliană Elbit Systems. Contractul ar ajunge la valoarea de 60 de milioane de dolari
-
Lasconi, la o lună de la anularea alegerilor: România nu este o moşie pe care ei sunt vătafi
-
Ce are Rusia în plan să furnizeze Coreei de Nord în schimbul armelor pentru susţinerea efortului de război? Anunţul lui Blinken
În ultima lui zi de teste, care va începe la răsăritul Soarelui pe Marte (joi dimineaţă pe Terra), "vom efectua ultimele verificări şi vom face fotografii", a anunţat Jennifer Trosper.
Prima destinaţie pentru Curiosity, aflată la circa 400 de metri distanţă de locul în care se află robotul în prezent, este un loc interesant din punct de vedere geologic, denumit Glenelg, aflat la intersecţia a trei tipuri diferite de structuri geologice.
Întrucât parcurge 40 de metri într-o zi, Curiosity va avea nevoie de cel puţin 10 zile pentru a ajunge în acel punct. Savanţii americani vor să oprească robotul dacă descoperă pe parcurs roci interesante care merită analizate, iar din acest motiv, durata acestei etape de rulare pe solul marţian ar putea fi prelungită.
Prima recoltare de roci marţiene prevăzută, la Glenelg, nu va putea fi realizată mai devreme de cel puţin o lună, a precizat Joy Crisp, coordonatorul adjunct al misiunii.
Pentru a-şi face rodajul, Curiosity a parcurs deja o distanţă de 109 metri de la sosirea lui pe Marte, în craterul Gale. Misiunea lui de explorare, întinsă pe durata a doi ani, care va debuta vineri, îl va conduce pe robot la baza muntelui Sharp, aflat la o distanţă de opt kilometri de punctul său de plecare.
Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari, reprezintă prima misiune de astrobiologie lansată de NASA, după succesul sondelor marţiene Viking din anii 1970, fiind, totodată, cel mai sofisticat şi mai performant laborator ştiinţific robotizat trimis vreodată de pământeni pe o altă planetă.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Triumf românesc la Globurile de Aur cu Sebastian Stan, primul român premiat în ultimii ani. Ce semnifică acest premiu
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Zodia care se umple de bani în 2025, potrivit cunoscutei Minerva: va avea cea mai mare provocare financiară
CANCAN.RO
Cât plătești pentru un kilogram de somn sau plătică din Delta Dunării. Cât costă macroul sau crapul, pentru masa de Bobotează și Sf. Ion
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:11
-
astăzi, 12:22
Lasconi, la o lună de la anularea alegerilor: România nu este o moşie pe care ei sunt vătafi