Roland Moreno, inventatorul cardurilor cu microcipuri, a murit la vârsta de 66 de ani

Francezul Roland Moreno, inventatorul cardurilor cu microcipuri, a murit duminică, la Paris, la vârsta de 66 de ani. Născut pe 11 iunie 1945, la Cairo, Roland Moreno, un autodidact pasionat de electronică, era preşedintele şi directorul general al companiei Innovatron, pe care a înfiinţat-o în 1972 şi care a emis toate brevetele pentru produsele care au la bază cardul cu microcip.

Urmărește
783 afișări
Imaginea articolului Roland Moreno, inventatorul cardurilor cu microcipuri, a murit la vârsta de 66 de ani

Roland Moreno (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Roland Moreno a prezentat prima versiune a cardului cu microcip în decembrie 1974. A depus în următorii cinci ani un total de 45 de brevete, care au intrat însă în domeniul public după 20 de ani, fapt care a cauzat mari probleme financiare companiei Innovatron, obligată să apeleze la o vastă reorganizare.

În prezent, compania Innovatron comercializează licenţe pentru Calypso - o tehnologie Near Field Communication (NFC) de tip wireless -, care a fost implementată pe cardurile utilizate în transportul public din Paris.

În 2000, Roland Moreno a anunţat că va oferi un milion de franci persoanei care va reuşi să pirateze un card cu microcip într-un interval de trei luni. Inventatorul francez a câştigat acest pariu.

Cardul cu microcip are numeroase aplicaţii, cele mai cunoscute fiind cărţile de credit bancare şi cartela SIM din telefoanele mobile.

Roland Moreno, tată a două fiice, a fost şi autorul câtorva cărţi: "Eurêka" (1988), "Théorie du bordel ambiant" (2002), "Carte à puce, l'histoire secrète" (2002), "Bachotron" (2002), "Célimène" (2003).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici