- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (03.09.2012, 11:26)
- Elvira Gheorghita , Valentin Anghel ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, pe locul I în Europa la decese prin cancer de col uterin. Prea puţine femei se vaccinează
România este pe locul I în Europa la decese prin cancer de col uterin, însă, chiar dacă acesta ar putea fi prevenit prin vaccinare, puţine femei se imunizează, a declarat prof dr. Necdet Üskent, de la Anadolu Medical Center din Istanbul, unde sunt trataţi anual 1.500 de români.
Urmărește
923 afișări
Cancerul de col uterin, singurul care poate fi prevenit, dar prea puţine femei se vaccinează (Imagine: Shutterstock)
"Din păcate, România are cea mai mare rată a deceselor prin cancer de col uterin din Europa. Este paradoxal: să avem soluţii pentru prevenirea maladiei şi să nu fie folosite. Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai grele tipuri, dacă se răspândeşte. Autorităţile trebuie să promoveze mai mult vaccinarea", a mai spus medicul turc.
Potrivit medicului, tratamentul bolilor oncologice necesită o abordare multidisciplinară. "Tratamentul tipurilor de cancer ginecologic necesită o abordare multidisciplinară. La Anadolu, toate cazurile de cancer sunt examinate de un consiliu de evaluare a tumorilor, alcătuit din patologi, radiologi, specialişti în medicină nucleară, oncologi medicali, oncologi specializaţi în radioterapie şi chirurgi. Astfel, după finalizarea evaluării pre-operatorii, echipa multidisciplinară stabileşte planul de tratament cel mai adecvat pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de starea de sănătate, localizarea tumorii, precum şi tipul şi stadiul bolii. Rezultatele sunt cu adevărat uimitoare", a mai spus Üskent, profesor de hematologie, medicină internă şi oncologie medicală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Potrivit medicului, în urmă cu şapte-opt ani, tratamentul se dădea "pe boală". "S-a constatat apoi că fiecare boală are particularităţile ei şi diferă de la un pacient la altul. Am înţeles că tumora are o identitate genetică şi acest lucru a fost rezolvat. Să cunoşti identitatea tumorii înseamnă să ştii care este problema moleculară ce a dat naştere bolii. Dacă ştim acest lucru, folosim inhibitori pentru acea problemă moleculară, putem obţine rezultate mult mai bune în tratament. De fapt, ne ajută să dăm cât mai puţine toxine pentru pacient. Avantajul acestei tehnici este de 25-40 % faţă de vechile proceduri, dar acesta depinde de vârstă, stadiul bolii, comorbidităţi, tipul tumorii", a adăugat specialistul.
Citeşte şi:
Bolnavii de cancer solicită premierului finanţarea sănătăţii cel puţin la limita de avarie
Üskent a mai arătat că pacientul a cărui boală are unele mutaţii răspunde mai bine la tratamentul cu inhibitori decât la chimioterapie. "77% dintre ei răspund mai bine la tratamentul cu inhibitori decât la chimioterapie. Dar, dacă nu au aceste mutaţii, răspunsul la tratament scade la 7%. Inhibitorii se administrează pe acea anomalie celulară", a conchis profesorul Uskent.
Cancerul afectează, din păcate, şi copiii, însă, dacă tratamentul este timpuriu şi eficient, se poate obţine o rată de supravieţuire de până la 80 la sută, spune un alt specialist din Turcia, prof. dr. Alp Ozkan, medic oncologie pediatrică la Anadolu Medical Center.
"La nivel mondial, la 70 de adulţi cu cancer, avem şi un caz de copil cu această boală. Cele mai frecvente forme sunt leucemiile (30%), apoi tumorile cerebrale (20%) şi limfomul (18%). În urmă cu 30 de ani, cancerul mamar era boala femeilor peste 45 de ani, însă acum apare şi la 30-35 de ani. Cel pancreatic era specific vârstei de 70 de ani, acum a ajuns la 40-45 de ani", a mai spus Ozkan.
Tumorile cerebrale, spun specialiştii, pot fi identificate la copiii sub un an, întrucât capul creşte foarte repede. Pe de altă parte, orice suferinţă oncologică la copil debutează ca o simplă boală, cu simptome ca febra, semnul unei banale răceli, dar şi al unei leucemii. La leucemie, apar şi sângerări nazale şi dureri osoase şi măresc nodulii.
"Cauzele cancerului la copil pot fi cele genetice. De aceea este foarte important ca femeia care doreşte un copil să aibă, cel puţin pentru trei luni înainte de sarcină, un stil de viaţă sănătos. Fumatul a fost interzis în tot mai multe locuri publice, dar ce face mama fumătoare? Ea fumează acasă sau pe stradă. Apoi, una dintre cauzele tumorilor cerebrale este dată de utilizarea electronicelor -telefoane mobile, sisteme de alarmă...Ar fi mai bine să fie folosit telefonul fix, dar acum şi copii de doi-trei ani vorbesc la mobil, au internet...O altă cauză a bolilor oncologice o constituie pesticidele. La adulţi, cel mai important factor este alimentaţia. Bolile adultului, însă, îşi au rădăcina în copilărie. Se consumă prea multe alimente de la fast-food, copiii nu mănâncă frecvent fructe şi legume, beau multe lichide colorate. Aceste metehne trebuie schimbate", a subliniat prof dr. Alp Ozkan.
Potrivit medicului, cancerul la copil este diferit de cel al adultului, iar şansa de vindecare este sporită până la 80 la sută la cei sub 15 ani, în timp ce, la adult, este de doar 30%.
Citeşte şi:
Un test sangvin, indicator fiabil pentru detectarea riscului de recidivă a cancerului mamar
Clinica Anadolu - la care românii sunt pe locul 3 în topul pacienţilor străini, după numărul acestora - a fost concepută în jurul ideii de "spital în spital". Centrul permite colaborarea, în acelaşi cadru, dintre toate disciplinele implicate în tratarea şi monitorizarea pacienţilor cu cancer. "Această colaborare este deosebit de importantă, deoarece atât pacientul, cât şi medicul primar pot avea acces cu uşurinţă la alte discipline medicale. Abordarea multidisciplinară este, de asemenea, recomandată pentru diagnosticarea şi tratamentul cancerelor ginecologice. Departamentul de Oncologie Ginecologică are capacitatea de a trata toate tipurile de tumori ginecologice. Una dintre abordările cele mai importante pentru tratamentul chirurgical al cancerelor ginecologice constă în efectuarea chirurgiei radicale folosind metode chirurgicale laparoscopice şi robotice, care permit o recuperare mai rapidă şi diminuarea durerii. În prezent, administrăm aceste metode majorităţii pacientelor, pe care le putem astfel externa şi trimite acasă în doar câteva zile", a spus dr. Fatih Güçer, profesor asociat de obstetrică şi ginecologie.
Numărul pacienţilor străini de la Anadolu a crescut de la 3.400 în 2010 la 4.500 anul trecut. Oficialii spitalului spun că asta se datorează şi unei strategii ce a presupus inclusiv crearea unui departament internaţional, care are 47 de angajaţi permanenţi, asigurându-se totodată traducere în 15 limbi.
În iulie 2011, centrul a fost reacreditat de către Societatea Europeană de Oncologie Medicală. Din 2002, Anadolu Medical Center este afiliat al Johns Hopkins Medicine din SUA, una dintre cele mai prestigioase instituţii medicale ale lumii.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cancer ovarian - Şanse de supravieţuire crescute pentru femeile cu anumite mutaţii genetice
Citește și: Canabisul - benefic bolnavilor de cancer
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe