- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (31.07.2020, 00:27)
- Emanuel Dumitru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
S-a descoperit că un remediu de 1000 de ani, pe bază de ceapă şi usturoi, ucide biofilmele bacteriene rezistente la antibiotice
- Căutând o soluţie în combaterea bacteriilor mortale, care devin din ce în ce mai rezistente la antibioticele moderne, unii cercetători au apelat la manuscrise medicale antice. Şi o alifie care datează de 1.000 de ani a dovedit că are succes acolo unde, de multe ori, antibioticele moderne nu pot face nimic.
- Potrivit unui studiu publicat în revista Scientific Reports, citat de site-ul Sciencealert, reţeta din vechime, valorificată acum de oamenii de ştiinţă, s-a dovedit a fi foarte eficientă în infecţii stafilococice, dar şi împotriva unor alte serii de bacterii rezistente la medicamentele moderne.
- Cercetătorii au ajuns la concluzia că înţelegerea relaţiei dintre combinaţiile de produse naturale şi activitatea antimicrobiană poate conduce la dezvoltarea unui mod nou de a crea antibiotice.
Urmărește
12592 afișări
Sursa foto: profimedia
Unele bacterii au devenit foarte rezistente la medicamentele moderne, dezvoltând un biofilm (un agregat de microorganisme în care celulele se alipesc una de alta şi de asemenea se alipesc şi de o suprafaţă) care înconjoară întreaga comunitate bacteriană, protejând-o. Odată ce se instalează aceste grupuri de microorganisme, obţinerea unui agent antimicrobian este incredibil de dificilă. Ruperea biofilmului necesită concentraţii de antibiotice de o sută până la o mie de ori mai mari decât ar fi necesar pentru bacteriile flotante. În cazuri extreme, poate fi necesară chiar amputarea pentru a se evita otrăvirea sângelui.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
„Anticbioticul”, cum îl numesc cercetătorii, a fost găsit într-unul dintre cele mai vechi manuale medicale cunoscute din Anglia medievală, Bald's Leechbook (Farmacopeea lui Bald, cunoscută şi ca „Medicinale Anglicum”).
Oamenii de ştiinţă au descoperit că un unguent pentru ochi din Farmacopeea lui Bald, format dintr-un amestec de ingrediente naturale - usturoi, ceapă sau praz, bilă de vacă şi vin - poate avea foarte bune proprietăţi antiseptice.
În trecut, această reţetă de unguent pentru ochi a demonstrat că ucide Staphylococcus aureus, bacteria care cauzează infecţii grave, numite adesea în mod simplu infecţii stafilococice. S. aureus sunt bacterii deosebit de rezistente, în primul rând din cauza faptului că pot forma biofilme. Acum, un nou studiu condus de Jessica Furner-Pardoe de la Universitatea din Warwick confirmă aceste rezultate: Chiar şi atunci când bacteriile au format structuri deosebit de robuste, cunoscute sub numele de biofilme, unguentul a fost eficient.
Şi nu numai atât, unguentul pare să lucreze împotriva unor bacterii la fel de rezistente, inclusiv Acinetobacter baumanii, Stenotropomonas maltophilia, S. epidermidis şi S. pyogenes – care pot infecta răni, pot forma biofilme şi pot deveni rezistente la antibiotice.
„Credem că este deosebit de promiţător pentru tratarea infecţiilor piciorului diabetic”, a declarat pentru CNN microbiologul Freya Harrison de la Universitatea din Warwick.
S-a observat însă că ingredientele alifiei funcţionează cel mai bine ca un agent antimicrobian numai în forma finală. Când cercetătorii au separat sau au purificat fiecare element, acestea nu au fost nici pe departe la fel de eficiente în uciderea tulpinilor bacteriene. În acest nou studiu, de exemplu, vinul a arătat o eficacitate antimicrobiană scăzută pe cont propriu, fie pentru bacteriile flotante, fie pentru biofilme. Dar când vinul a fost scos din reţeta unguentului, s-a constatat o scădere drastică a eficacităţii compusului împotriva biofilmelor de S. aureus. La fel s-a întâmplat şi cu celelalte ingrediente, ceapa şi bila au arătat o activitate antibacteriană redusă atunci când au fost testate singure, dar, ca ingrediente în compusul întreg, au fost foarte eficiente.
Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că în viitor, crearea de antibiotice din produse naturale ar putea fi îmbunătăţită prin studierea combinaţiilor de ingrediente.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe