- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TOKYO, (17.04.2015, 14:58)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Câinele a devenit cel mai bun prieten al omului cu ajutorul unui hormon
Câinele a devenit cel mai bun prieten al omului cu ajutorul unui hormon, ocitocină, afirmă autorii unui studiu realizat recent în Japonia, informează slate.fr.
Urmărește
1431 afișări
STUDIU: Câinele a devenit cel mai bun prieten al omului cu ajutorul unui hormon (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Câinii câştigă dintr-o singură privire simpatia oamenilor: savanţii niponi au descoperit că organismele acestor patrupede şi ale proprietarilor lor secretă cantităţi mari de ocitocină atunci când se privesc în ochi, afirmă The Guardian. Acest hormon este implicat şi în alte reacţii, întărind de exemplu legătura dintre mamă şi bebeluş atunci când cei doi se privesc.
Ocitocina pare să fie un hormon înzestrat cu toate binefacerile din lume, fiind denumită în trecut "molecula iubirii" şi "substanţa moralei".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Criză politică în Franţa: Guvernul lui Barnier a fost demis printr-o moţiune de cenzură
-
Reacţia lui Călin Georgescu, după desecretizarea documentelor: Se încearcă o acţiune a statului împotriva unui candidat prin orice mijloace să fie oprit
-
Ucraina rămâne fără ajutoare SUA. Mike Johnson blochează proiectul de lege pentru cheltuieli
Potrivit noului studiu, publicat în revista Science, câinii au aprofundat acest mecanism biologic, care întăreşte legătura milenară dintre aceste animale şi oameni. Takefumi Kikusui, cercetător la Universitatea Azabo, a explicat: "Acesta este probabil motivul pentru care relaţia om-câine pare să funcţioneze atât de bine".
Astfel, potrivit savanţilor niponi, câinele s-ar fi domesticit el însuşi. Generaţie după generaţie, lupii s-au apropiat tot mai mult de om pentru a profita de prezenţa acestuia şi pentru a se hrăni cu resturile de alimente ale acestuia. Oamenii au ajuns la rândul lor să vadă în cele din urmă în aceste animale un fel de aliat natural şi au început să îi crească special pentru vânătoare şi pentru paza cirezilor lor. Apoi, relaţia lor s-a dezvoltat şi mai mult, până când câinele a ajuns un însoţitor al omului.
Pentru a înţelege mai bine relaţia om - câine, cercetătorii coordonaţi de Takefumi Kikusui au observat mai întâi, timp de o jumătate de oră, mai mulţi câini care se jucau cu stăpânii lor. Testele de urină au demonstrat că nivelurile de ocitocină creşteau la persoanele care îşi priveau animalele de companie în ochi şi că acelaşi hormon creştea - cantitativ - şi în cazul câinilor.
Savanţii au demonstrat apoi că acelaşi hormon îi determina pe câini să îşi privească stăpânii timp mai îndelungat, prin pulverizarea unei soluţii saline (placebo) pe nasul anumitor animale şi de ocitocină pe nasul altora.
Autorii unui articol apărut în Daily Mail au subliniat faptul că acest mecanism nu este reprodus între om şi lup, ceea ce sugerează faptul că schimbările care l-au diferenţiat pe câine de canidele sălbatice s-a produs într-un stadiu foarte timpuriu al procesului de domesticire.
Miho Nagasawa, coordonatorul studiului nipon, a declarat: "Chiar dacă oamenii şi câinii se află pe ramuri diferite ale arborelui evoluţiei, ei au dobândit probabil, într-o manieră independentă, o toleranţă reciprocă datorită unor modificări apărute la nivelul sistemului neurologic care coordonează filiaţia".
Într-un articol anexă publicat tot în revista Science, Evan MacLean şi Brian Hare, cercetători la Duce Canine Cognition Center din Carolina de Nord, afirmă că această descoperire ar putea permite obţinerea unor indicii despre felul în care câinii au reuşit să îşi facă loc în istoria omenirii şi să ne arate că relaţia lor cu oamenii poate fi benefică pentru cei din urmă.
"Beneficiile aduse de câinii utilitari care ajută persoanele autiste sau pe cele diagnosticate cu stres posttraumatic ar putea să fi apărut, în parte, graţie acestor căi de comunicare socială", au spus cercetătorii americani.
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cine este Eugen Sechila, bărbatul din 'spatele' lui Călin Georgescu. Nimeni nu se aștepta la asta!
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
LEGĂTURILE dintre lumea INTERLOPĂ și Călin Georgescu, s-au făcut AMENINȚĂRI! SCHIMBUL de MESAJE de pe Tik Tok
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe