- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (29.01.2015, 18:24)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Cu cât medicamentele sunt mai scumpe, cu atât ele par mai eficiente
Cu cât un medicament este mai scump, cu atât el pare mai eficient, chiar dacă este vorba de un placebo, potrivit unui studiu realizat pe pacienţi care au fost diagnosticaţi cu maladia Parkinson.
Urmărește
569 afișări
STUDIU: Cu cât medicamentele sunt mai scumpe, cu atât ele par mai eficiente (Imagine: Shutterstock)
Aşteptările bolnavilor joacă un rol important în ceea ce priveşte eficienţa tratamentelor lor, iar acest efect placebo a fost bine stabilit, mai ales în rândul pacienţilor care suferă de maladia Parkinson, afirmă Alberto Espay, cercetător la Universitatea Cincinnati din statul american Ohio, autorul acestui studiu publicat miercuri în revista Neurology, editată de American Academy of Neurology.
"Am vrut să verificăm dacă percepţia asupra costului unui medicament poate să provoace acelaşi răspuns placebo", a explicat cercetătorul american.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Pentru a cerceta acest aspect, autorii studiului au comunicat unui număr de 12 pacienţi care suferă de maladia Parkinson că vor primi două injecţii cu acelaşi medicament - a doua injecţie urmând să fie făcută imediat după ce efectele generate de prima dintre ele ar fi dispărut.
Cercetătorii le-au spus de asemenea că formula chimică a medicamentului era identică în ambele injecţii, dar că acestea erau fabricate de două laboratoare diferite, cu costuri diferite - 100 de dolari pentru prima injecţie şi 1.500 de dolari pentru cea de-a doua.
Medicii le-au dat asigurări pacienţilor, spunându-le că, în ciuda acelei diferenţe de preţ, eficienţa era aceeaşi.
În realitate, participanţii la studiu au primit două injecţii cu o soluţie salină.
După aceste "tratamente", pacienţii au fost testaţi pentru ca medicii să le măsoare capacităţile motrice şi au efectuat tomografii cu rol de evaluare a activităţii cerebrale.
În cazul pacienţilor care au primit doza mai "scumpă", capacităţile lor motrice s-au ameliorat cu 28% în comparaţie cu aceia care au primit medicamentul mai "ieftin".
"Dacă vor fi găsite strategii pentru a controla reacţia placebo, am putea să optimizăm efectele tratamentelor, reducând dozele şi astfel, poate, efectele secundare", a declarat profesorul Espay.
El consideră că efectul placebo ar putea fi mai puternic la bolnavii de Parkinson, întrucât această maladie reduce dopamina, un neurotransmiţător din creier. Or, efectele placebo sunt cunoscute pentru faptul că stimulează sinteza acestui hormon.
Dopamina stimulează activitatea motrică, motivaţia şi anticiparea recompenselor.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36