- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (22.04.2013, 16:42)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Diferenţe regionale, în evoluţia temperaturilor din ultimii 2000 de ani
Analiza evoluţiei temperaturii medii pe Terra din ultimele două milenii, realizată pe fiecare continent, arată o tendinţă globală de răcire până în secolul al XIX-lea, urmată de o încălzire, dar şi puternice diferenţe regionale, potrivit unui studiu internaţional publicat duminică.
Urmărește
824 afișări
STUDIU: Diferenţe regionale, în evoluţia temperaturilor din ultimii 2000 de ani (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
Obiectivul acestui studiu, apărut în revista Nature Geoscience, este acela de a înţelege mai bine evoluţia climatului Terrei la scară regională - sau chiar locală -, pentru a le permite oamenilor de ştiinţă să îşi amelioreze prognozele şi să poată astfel să "regionalizeze" mai bine impactul potenţial pe care încălzirea globală îl va avea asupra planetei.
Aproximativ 80 de cercetători din 24 de ţări, reuniţi în proiectul PAGES (Past Global Changes), au reconstruit curbele de temperatură de pe fiecare continent, începând de la peste 500 de înregistrări locale, realizate prin analizarea rămăşiţelor unor copaci, a unor molecule fosile de polen, a coralilor şi a calotelor glaciare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Hugues Goose, cercetător la Universitatea Catolică Louvain din Belgia, consideră că acest studiu reprezintă "cea mai completă sinteză" despre evoluţia temperaturii din ultimii 2000 de ani.
"Există anumite lucruri comune pentru toate regiunile Globului - o tendinţă pe termen lung de răcire până în secolul al XIX-lea, urmată de o încălzire pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii -, dar şi variaţii puternice de la o regiune la alta", a adăugat Hugues Goose, coautor al studiului.
Ritmul răcirii climatice, "lent, dar global", este cuprins între 0,1°C şi 0,3°C pe mileniu, în funcţie de regiune. El se explică, potrivit cercetătorilor, prin "combinaţia de factori naturali", precum variaţiile orbitei terestre, o tendinţă generală de creştere a activităţii vulcanice şi variaţii ale activităţii solare.
Diferenţa principală dintre continente constă în "ritmul cu care temperatura scade, care este diferit de la o regiune la alta", a subliniat Hugues Goose. "Se vorbeşte, la scara continentului Europa, de optimul climatic medieval (între anii 830 şi 1100), când temperatura era aproape la fel de ridicată ca în secolul al XX-lea, dar lucrurile nu stăteau la fel în acea vreme şi în America de Sud", a adăugat el.
Înţelegerea originii acestor diferenţe este "importantă, pentru că se vorbeşte adeseori de încălzire globală, dar ceea ce ne interesează, ca cetăţeni, este de a cunoaşte evoluţia temperaturii din regiunea noastră", pentru a anticipa mai bine impactul factorilor actuali.
Încălzirea de la sfârşitul secolului al XIX-lea, pe care ştiinţa o atribuie emisiilor de gaze cu efect de seră, de origine umană, a inversat această tendinţă pe termen lung. "Perioada 1971-2000 a fost probabil mai caldă decât orice altă perioadă de 30 de ani din ultimii 1400 de ani", afirmă autorii studiului.
Totuşi, anumite regiuni, din cauza unor factori naturali, au cunoscut deja perioade chiar şi mai calde: în Europa, de exemplu, în secolul I din era noastră a fost probabil mai cald decât a fost la sfârşitul secolului al XX-lea.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Vehiculul spaţial ANTARES, lansat cu succes
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate