STUDIU: Persoanele cu membre amputate pot să îşi mişte picioarele bionice prin puterea gândului

Persoanele cu membre amputate pot să controleze de acum înainte mişcarea protezelor lor bionice prin puterea gândului, graţie unor senzori minusculi mioelectrici (IMES), creaţi de o companie islandeză specializată în ortopedie, implantaţi pe cale chirurgicală în ţesuturile musculare ale pacienţilor.

Urmărește
384 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Persoanele cu membre amputate pot să îşi mişte picioarele bionice prin puterea gândului

STUDIU: Persoanele cu membre amputate pot să îşi mişte picioarele bionice prin puterea gândului (Imagine: Shutterstock)

Specialiştii companiei islandeze Ossur au implantat o serie de senzori minusculi în ţesuturile musculare reziduale ale doi pacienţi amputaţi, pentru a stimula mişcarea protezelor acestora prin intermediul unui microreceptor.

CEO-ul companiei islandeze, Jon Sigurdsson, a anunţat, miercuri, la Copenhaga, că acei doi pacienţi au devenit primele persoane din lume care sunt capabile să îşi controleze mişcările protezelor în mod subconştient.

Unul dintre pacienţii care au participat la testarea acestor implanturi noi, Gummi Olafsson, şi-a pierdut partea inferioară a piciorului drept în urma unui accident de automobil suferit în copilărie. El spune că noile implanturi îi permit să îşi controleze piciorul bionic aproape instantaneu.

Semnalele trimise de la creierul său către terminaţiile nervoase de la nivelul muşchilor care determină mişcarea au continuat chiar şi atunci când Gummi Olafsson a folosit proteze diferite, care nu erau înzestrate cu microreceptoare.

Senzorii Mioelectrici Implantaţi (Implanted Myoelectric Sensors/ IMES) au o lungime de 5 milimetri şi o lăţime de 3 milimetri şi au fost fabricaţi de Fundaţia Alfred Mann din Statele Unite ale Americii, care dezvoltă diverse tehnologii medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici