Suceava: Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, deschisă oficial de Chatief Kunjaya

Preşedintele Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, prof.univ.dr. Chatief Kunjaya, a deschis oficial competiţia în cadrul unei festivităţi desfăşurate, sâmbătă seară, în curtea interioară a Cetăţii de Scaun a Sucevei, urând succes tuturor competitorilor.

Urmărește
537 afișări
Imaginea articolului Suceava: Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, deschisă oficial de Chatief Kunjaya

Suceava: Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, deschisă oficial de Chatief Kunjaya

Kunjaya a urat bun venit elevilor, liderilor echipelor naţionale şi observatorilor din întreaga lume la cea de-a opta a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, ce se desfăşoară la Suceava şi Gura Humorului până în 11 august, transmite corespondentul MEDIAFAX

"Am aşteptat acest moment important încă de anul trecut de a concura în România, o faimoasă ţară din inima Europei. În acest an avem mult mai multe ţări participante la IOAA, respectiv 37 de ţări", a spus preşedintele OIAA.

El a arătat că IOAA a devenit din ce în ce mai atractivă pentru mulţi elevi din toată lumea şi a mulţumit organizatorilor pentru că au reuşit să atragă noi ţări participante la eveniment.

Kunjaya a precizat că elevii care concurează la IOAA sunt cei mai buni din ţările lor în domeniul astronomiei şi astrofizicii, ei fiind câştigătorii competiţiilor naţionale.

"Dacă sunt mai mult de două sute de elevi la acest eveniment, vă puteţi imagina cât de mulţi elevi au participat la concursurile de astronomie şi astrofizică din toată lumea, înainte de constituirea loturilor naţionale olimpice", a spus preşedintele IOAA.

El a apreciat eforturile coordonatorilor echipelor pentru organizarea competiţiilor regionale şi naţionale ale olimpiadei, selectarea elevilor, dar şi pregătirea acestora pentru a participa la IOAA.

"Astronomii din ţara gazdă, în acest an România, au muncit şi mai mult pentru a face ca ediţia a VIII-a a IOAA să fie un eveniment de succes", a spus preşedintele IOAA care a mulţumit atât organizatorilor evenimentului, autorităţilor locale, judeţene şi naţionale care acordă sprijin pentru desfăşurarea olimpiadei, cât şi coordonatorilor echipelor care au adus în România cei mai buni elevi.

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr a spus că această competiţie îmbină simbolic două concepte esenţiale, pe de o parte rigurozitatea acestei ştiinţe vechi, şi pe de altă parte spiritul etic fundamental al olimpiadei.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a urat bun venit participanţilor celei de-a opta ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, în numele comunităţii academice şi de cercetare din România.

"Viitorul aparţine celor care înţeleg importanţa ştiinţei şi cercetării, viitorul aparţine celor care se angajează să performeze, dar cel mai important este că viitorul va fi creat de cei care au încrederea şi voinţa totală de depăşire a propriilor limite. Pot să vă asigur că această competiţie la care suntem azi este o reprezentare simbolică a acestor principii. Ce ştiinţe ar putea descrie mai bine depăşirea limitelor noastre umane, fizice şi intelectuale, decât astronomia şi astrofizica?", a subliniat Costoiu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat la festivitatea de deschidere a evenimentului că este convins că pe durata competiţiei "munca în echipă şi valoarea vor triumfa". El le-a urat participanţilor la olimpiadă cer senin, fără ploaie, şi să-şi folosească sută la sută potenţialul în această competiţie pentru a obţine performanţe.

"Dacă oameni din 37 de ţări vin să participe la Suceava la IOAA, asta înseamnă că toţi vom fi mult mai bogaţi în ştiinţă şi prietenie", a spus Nechifor.

Rectorul Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, a spus că instituţia academică suceveană, parteneră în organizarea olimpiadei, este onorată să găzduiască o concentrare de talente excepţionale de pe întreg mapamondul.

"Competiţia a fost întotdeauna baza olimpiadei, dar sunteţi aici şi pentru o altă misiune mare, şi anume, dezvoltarea ştiinţei. În ştiinţă, colaborarea este mai puternică şi mai importantă chiar decât competiţia. Deci, să începem o competiţie de o săptămână, care va fi punctul de plecare pentru o cooperare pe viaţă", a spus Popa.

Preşedintele Societăţii Ştiinţifice Cygnus Suceava care asigură suportul ştiinţific al olimpiadei, Victor Şutac, a spus că este o mare onoare pentru această organizaţie non-guvernamentală să sprijine organizarea unui astfel de eveniment de mare anvergură, cum este IOAA, şi a urat participanţilor succes.

Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică a continuat cu parada loturilor olimpice, apoi cu un recital de muzică clasică susţinut de orchestra Colegiului de Artă "Ciprian Porumbescu" Suceava, cu recitaluri de muzică susţinute de elevi suceveni, dansuri tematice, dar şi dansuri populare ucrainene prezentate de Ansamblul "Kazacioc" din localitatea suceveană Bălcăuţi, condus de Petru Şoiman, un recital de chitară susţinut de elevul ieşean Andrei Mihnea Cerbu, iar în final a fost prezentat un spectacol de lasere şi lumini al trupei Hypnosis din Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici