Un bărbat orb a început să vadă după 40 de ani. Ce terapie au folosit specialiştii

  • Unui bărbat orb i-a revenit parţial vederea după terapia optogenetică şi cu ajutorul ochelarilor de protecţie, fiind primul caz de succes al unei astfel de terapii la om.
  • Cercetătorii au tratat un bărbat în vârstă de 58 de ani care de 40 de ani suferea de retinită pigmentară, o boală neurodegenerativă a ochilor în care pierderea fotoreceptorilor poate duce la orbire completă.
Urmărește
2157 afișări
Imaginea articolului Un bărbat orb a început să vadă după 40 de ani. Ce terapie au folosit specialiştii

Un bărbat orb a început să vadă după 40 de ani. Ce terapie au folosit specialiştii

Retinita pigmentară schimbă modul în care retina răspunde la lumină, ceea ce face greu de văzut, iar persoanele cu această afecţiune îşi pierd lent vederea în timp, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie.

Oamenii de ştiinţă au folosit o formă de terapie genetică pentru a reprograma celulele din retina ochiului, injectându-i un vector viral şi făcându-l sensibil la lumină. „În terapia optogenetică creăm un strat fotosensibil artificial în această retină oarbă”, a explicat cercetătorul Botond Roska, profesor la facultatea de ştiinţe de la Universitatea din Basel, potrivit CNN.

La câteva luni după injecţie, cercetătorii au oferit pacientului ochelari de protecţie care au detectat modificări ale intensităţii luminii şi pot proiecta impulsuri de lumină corespunzătoare pe retina ochiului pentru a activa celulele tratate.
 
Deşi pacientul nu putea recunoaşte feţele sau citi în urma tratamentului, el a fost capabil să perceapă, să localizeze, să numere şi să atingă obiecte folosind ochiul tratat, purtând ochelarii, au spus cercetătorii într-un studiu publicat în revista Nature Medicine.
 
„Iniţial, pacientul nu putea vedea nimic cu sistemul, evident că acest lucru trebuie să fi fost destul de frustrant. Şi apoi spontan a început să fie foarte entuziasmat, spunând că a putut vedea dungile albe de pe stradă",  a declarat José-Alain Sahel, profesor de oftalmologie la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pittsburgh şi Institutul de Viziune din Paris.
 
Oamenii de ştiinţă au verificat, de asemenea, dacă comportamentul vizual corespunde cu activitatea creierului omului. Bărbatul a fost primul pacient din primul grup al studiului care a reuşit să fie studiat corespunzător înainte ca pandemia de coronavirus să perturbe cercetarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici