- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (25.05.2021, 19:31)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un bărbat orb a început să vadă după 40 de ani. Ce terapie au folosit specialiştii
- Unui bărbat orb i-a revenit parţial vederea după terapia optogenetică şi cu ajutorul ochelarilor de protecţie, fiind primul caz de succes al unei astfel de terapii la om.
- Cercetătorii au tratat un bărbat în vârstă de 58 de ani care de 40 de ani suferea de retinită pigmentară, o boală neurodegenerativă a ochilor în care pierderea fotoreceptorilor poate duce la orbire completă.
Urmărește
2156 afișări
Un bărbat orb a început să vadă după 40 de ani. Ce terapie au folosit specialiştii
Retinita pigmentară schimbă modul în care retina răspunde la lumină, ceea ce face greu de văzut, iar persoanele cu această afecţiune îşi pierd lent vederea în timp, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie.
Oamenii de ştiinţă au folosit o formă de terapie genetică pentru a reprograma celulele din retina ochiului, injectându-i un vector viral şi făcându-l sensibil la lumină. „În terapia optogenetică creăm un strat fotosensibil artificial în această retină oarbă”, a explicat cercetătorul Botond Roska, profesor la facultatea de ştiinţe de la Universitatea din Basel, potrivit CNN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
La câteva luni după injecţie, cercetătorii au oferit pacientului ochelari de protecţie care au detectat modificări ale intensităţii luminii şi pot proiecta impulsuri de lumină corespunzătoare pe retina ochiului pentru a activa celulele tratate.
Deşi pacientul nu putea recunoaşte feţele sau citi în urma tratamentului, el a fost capabil să perceapă, să localizeze, să numere şi să atingă obiecte folosind ochiul tratat, purtând ochelarii, au spus cercetătorii într-un studiu publicat în revista Nature Medicine.
„Iniţial, pacientul nu putea vedea nimic cu sistemul, evident că acest lucru trebuie să fi fost destul de frustrant. Şi apoi spontan a început să fie foarte entuziasmat, spunând că a putut vedea dungile albe de pe stradă", a declarat José-Alain Sahel, profesor de oftalmologie la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pittsburgh şi Institutul de Viziune din Paris.
Oamenii de ştiinţă au verificat, de asemenea, dacă comportamentul vizual corespunde cu activitatea creierului omului. Bărbatul a fost primul pacient din primul grup al studiului care a reuşit să fie studiat corespunzător înainte ca pandemia de coronavirus să perturbe cercetarea.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe