Un nou medicament revoluţionar împotriva cancerului pulmonar, administrat gratuit în Marea Britanie

Un nou medicament revoluţionar împotriva cancerului pulmonar, Nivolumab, care învaţă organismul pacienţilor să depisteze şi să distrugă celulele canceroase, dublând şansele de supravieţuire ale bolnavilor, este administrat gratuit, începând de marţi, în Marea Britanie.

Urmărește
5862 afișări
Imaginea articolului Un nou medicament revoluţionar împotriva cancerului pulmonar, administrat gratuit în Marea Britanie

Un nou medicament revoluţionar împotriva cancerului pulmonar, administrat gratuit în Marea Britanie (Imagine: Shutterstock)

Medicamentul a devenit disponibil graţie unei politici adoptate de guvernul britanic ce permite autorizarea în regim de urgenţă a substanţelor care au potenţialul de a salva vieţi omeneşti, evitând astfel procesul obişnuit de licenţiere a noilor tratamente medicale, care durează de obicei mai mulţi ani, informează dailymail.co.uk.

Administrat sub forma unui vaccin la fiecare două săptămâni, medicamentul Nivolumab învaţă sistemul imunitar din organismul pacientului să identifice şi să atace celulele canceroase.

Rezultatele studiilor preliminare au arătat că efectele benefice continuă timp de mai mulţi ani după încheierea tratamentului. Experţii în domeniu afirmă că o astfel de imunoterapie a deschis o "eră nouă" în lupta împotriva cancerului. Testele preliminare au sugerat faptul că noul medicament dublează şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Începând de marţi, medicii britanici vor putea să ofere medicamentul Nivolumab pacienţilor cu cancer pulmonar în stare avansată, pentru care intervenţia chirurgicală nu mai reprezintă o opţiune validă. Costurile vor fi suportate de producătorul medicamentului, compania Bristol-Myers Squibb.

Terapia diferă de tratamentele "pătură", aşa cum sunt denumite chimioterapia şi radioterapia, care ucid toate celulele din zonele afectate, inclusiv cele sănătoase.

Acest fapt înseamnă că pacienţii vor prezenta mai puţine efecte secundare - oboseală, ameţeală, căderea părului şi infecţii -, ce apar din cauza distrugerii celulelor sănătoase.

Unii dintre pacienţii diagnosticaţi anterior cu cancer de piele în stadiu terminal au putut deja să îşi reia activitatea şi să revină la locurile lor de muncă după ce au urmat această imunoterapie. Aceşti pacienţi au nevoie doar de o injecţie cu Nivolumab la câteva luni.

În schimb, cancerul pulmonar este una dintre formele de cancer cu cea mai mare rată de mortalitate din lume. Doar 5% dintre pacienţi supravieţuiesc timp de zece ani după diagnosticare.

Cancerul pulmonar ocupă, de asemenea, locul al doilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer - după cancerul mamar la femei şi cel de prostată la bărbaţi. Aproximativ 43.000 de cazuri noi de cancer pulmonar sunt diagnosticate în fiecare an în Marea Britanie.

Nivolumab este al treilea medicament care devine disponibil pentru pacienţii britanici prin intermediul Early Access To Medicines Scheme, o procedură de aprobare în regim de urgenţă a noilor tratamente.

Producătorul transmite spre consultare datele ştiinţifice aferente noului medicament unui grup de experţi de la Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency. Dacă această agenţie se declară satisfăcută de acele date şi consideră că medicamentul este benefic pentru oameni, fără să cauzeze efecte secundare grave, atunci tratamentul devine disponibil pentru pacienţi. Costurile sunt acoperite de producător până când noul medicament este aprobat oficial pe piaţă prin procedura obişnuită.

Studiul preliminar, realizat pe 272 de pacienţi, a relevat faptul că 42% dintre aceste persoane tratate cu Nivolumab erau încă în viaţă la un an după începerea tratamentului. În comparaţie, acest procent a fost de doar 24% în rândul pacienţilor care au făcut chimioterapie. Unii dintre pacienţii care au primit acest medicament erau încă în viaţă şi după doi ani de la debutul terapiei.

Compania Bristol-Myers Squibb spune că peste 10.000 de pacienţi din Marea Britanie ar putea avea de beneficiat de pe urma acestor injecţii cu Nivolumab. Luna trecută, mai mulţi experţi în oncologie au spus că imunoterapia reprezintă cea mai mare descoperire medicală de la inventarea chimioterapiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici