Un spray nazal poate încetini boala Alzheimer, sugerează un studiu pe şoareci

  • Un spray nazal dezvoltat de cercetătorii italieni a avut rezultate promiţătoare în ceea ce priveşte stoparea deteriorării creierului la şoareci.
  • Animalele au fost expuse riscului unei afecţiuni similare bolii Alzheimer, potrivit Science Alert.
Urmărește
344 afișări
Imaginea articolului Un spray nazal poate încetini boala Alzheimer, sugerează un studiu pe şoareci

Un spray nazal poate încetini boala Alzheimer, sugerează un studiu pe şoareci

Fiziologul Francesca Natale de la Universitatea Catolică din Milano şi colegii săi au descoperit un exces al unei enzime-cheie în creierul post-mortem al pacienţilor cu Alzheimer, numită S-acetiltransferază.

Cercetările anterioare au arătat că rezistenţa la insulină poate influenţa cantitatea acestor enzime S-acetiltransferază din creier. Enzima ataşează în mod obişnuit moleculele de acid gras la aglomerările de proteine beta-amiloide şi tau, deşi la persoanele cu deteriorare cerebrală dependentă de rezistenţa la insulină (BIR) procesul poate scăpa de sub control.

„În acest nou studiu, am arătat că, în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, modificările moleculare care seamănă cu un scenariu de rezistenţă cerebrală la insulină determină o creştere a nivelului enzimei S-acetiltransferază”, spune Salvatore Fusco, neurocercetător, explicând modul în care aceste enzime continuă apoi să modifice funcţia cognitivă şi acumulările anormale de aglomerări proteice.

Cantităţile acestor proteine naturale cresc în creierul bolnavilor de Alzheimer pe măsură ce boala progresează.

Natale şi echipa sa au dezactivat funcţia enzimei S-aciltransferază la şoarecii modificaţi genetic pentru a suferi de o versiune a bolii Alzheimer.

Rezultatele au arătat că simptomele bolii s-au redus, atât când enzima a fost dezactivată genetic, cât şi când fost contracarată cu un agent administrat printr-un spray nazal. De asemenea, fiecare tratament pare să încetinească neurodegenerarea şi să prelungească durata de viaţă a rozătoarelor.

Agentul activ din spray-ul nazal, 2-bromopalmitatul, prezintă un risc ridicat de a interfera cu o serie de procese, ceea ce îl face încă nesigur pentru testarea la om. Totuşi, echipa speră că ar putea fi identificată o alternativă, acum că are o ţintă specifică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici