Vestigii ale unei civilizaţii vechi de 9.000 de ani, care domesticise caii, descoperite în Arabia Saudită

Urmele unei civilizaţii vechi de 9.000 de ani, care domesticise caii şi folosea tehnicile de îmbălsămare, au fost descoperite în sud-vestul Arabiei Saudite, au anunţat, miercuri, arheologii din această ţară.

Urmărește
1260 afișări
Imaginea articolului Vestigii ale unei civilizaţii vechi de 9.000 de ani, care domesticise caii, descoperite în Arabia Saudită

Vestigii ale unei civilizaţii vechi de 9.000 de ani, care domesticise caii, descoperite în Arabia Saudită (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Potrivit acestei descoperiri, caii au fost domesticiţi în Peninsula Arabică pentru prima dată în urmă cu peste 9.000 de ani, în timp ce studiile precedente afirmau că domesticirea cailor s-a făcut în Asia Centrală, în urmă cu 5.000 de ani", a declarat Ali al-Ghabban, vicepreşedintele Departamentului pentru muzee şi antichităţi, în timpul unei conferinţe de presă ce a fost organizată miercuri seară la Jeddah.

Rămăşiţele acestei civilizaţii au fost descoperite în apropiere de oraşul Abha din provincia Asir, care făcea parte în Antichitate din Arabia Felix (Arabia Fericită, numele latin utilizat în trecut de geografi pentru a desemna sudul Peninsulei Arabice, inclusiv Yemenul modern, n.r.).

Această civilizaţie, care a fost denumită al-Maqar, ştia deja "să îmbălsămeze morţii, într-un mod complet diferit de procedeele cunoscute" până atunci, a precizat Ali al-Ghabban.

Printre vestigiile descoperite figurează statuete de animale, capre, câini, şoimi, dar şi un bust de cal înalt de circa un metru, a spus Ghabban, potrivit căruia "nicio statuetă a unui animal cu o astfel de dimensiune şi datând din acea epocă nu a fost descoperită vreodată în lume".

Arheologii au găsit, totodată, vârfuri de săgeţi, unelte din piatră, instrumente de ţesut şi unelte de pisat grăunţe, ceea ce doveşte nivelul de dezvoltare la care ajunsese această civilizaţie.

Vestigiile au fost descoperite într-o vale care, în trecut, a fost albia unui fluviu, într-o epocă în care Peninsula Arabică avea o climă umedă şi era plină de verdeaţă.

Potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate în ianuarie, oamenii de ştiinţă estimează că prezenţa omului modern în Peninsula Arabică ar putea data din urmă cu 125.000 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici