- Home
- Stirile zilei
- (10.12.2021, 08:00)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ieşi pe plus VIDEO. Despre creditul ipotecar. Preconizări despre dobânzi şi sfaturi privind accesarea de credite, cu Adina Călin, directorul Direcţiei Produse şi servicii bancare la CEC Bank
- La ce trebuie să fim atenţi atunci când vrem să luăm un credit ipotecar?
- Cum accesăm un credit ipotecar?
- Ce sunt creditele verzi şi ce avantaje au?
Urmărește
4489 afișări
Deciziile financiare smart sunt la îndemâna oricui, dacă ţine cont de sfaturile specialiştilor în domeniu, mai ales în perioade fluctuante ca cea prezentă, pe fondul pandemiei şi al instabilităţii politice.
Adina Călin, directorul Direcţiei Produse şi servicii bancare în cadrul CEC Bank, vorbeşte despre cum să accesăm corect creditul ipotecar, la Ieşi pe plus, o emisiune realizată de MEDIAFAX în parteneriat cu CEC Bank.
Specialista aduce în discuţie teme actuale, de interes pentru românii care economisesc, investesc şi sunt interesaţi de îmbunătăţirea stilului de viaţă şi de alegerea de locuinţe smart, ecologice.
La ce trebuie să fim atenţi atunci când vrem să luăm un credit ipotecar?
Cel mai des, achiziţia unei locuinţe este o decizie importantă, aşa că invitata oferă o serie de recomandări.
„Este bine să cântărească foarte bine acesta decizie şi nu numai la momentul în care începe să-şi caute locuinţă sau să contracteze un credit. Este bine să cântărească această decizie cu ceva timp înainte. La un credit ipotecar, din preţul de achiziţie este important să deţii un avans, undeva la 15% din valorea de achiziţii a imobilului, şi atunci economisirea ar trebui să vină ceva mai devereme decât momentul în care te gândeşti să achiziţionezi locuinţa.
Apoi, Călin spune că oamenii ar trebui să analizeze dacă îşi pot permite un angajament pe termen lung, pentru că la un credit ipotecar este vorba de un angajament de circa 25, 30 de ani. „De dorit ar fi ca angajamentul pe care şi-l iau clienţii noştri să nu depăşească o treime din veniturile lor, astfel încât să poată avea confortul necesar pe perioada creditului, care este foarte lungă - 25, 30 de ani - şi indiferent de ceea ce se întâmplă în piata muncii, cumva să nu fie afectaţi”.
Totodată, este bine ca oamenii să analizeze ofertele din piaţă, să se uite la dobânda anuală efectivă. Practic, este dobânda care include absolut toate costurile, dobânzi, comisioane. Evident, recomandarea ar fi ca aceste comparaţii să se facă pe aceeaşi sumă şi pe aceeaşi perioadă la fiecare bancă la care merge, astfel încât să aibă o comparaţie cât mai apropiată.
Nu în ultimul rând, cei care vor să acceze un credit, trebuie să fie atenţi la ce costuri de amenajare există, ce costuri de mobilae etc. „Fiecare locuinţă vine cu anumite costuri, e bine să ne interesăm de costurile pe care le avem cu încălzirea, cu utilităţile. (...) Dacă alegem o locuinţă într-un complex rezidenţial, este important să ne interesăm de costurile pe care le presupune acesta”, mai spune specialista.
Piaţa creditelor ipotecare
Adina Călin spune că în zona creditelor ipotecare există o creştere destul de solidă în ultima perioadă, undeva la 20% este la nivelul pieţei pe zona de credit ipotecar, iar la CEC Bank, spre exemplu, la luna octombrie 2021 avem o creştere de aproximativ 34%.
„Am acordat până la momentul acesta peste 4.300 de credite şi un sold de peste un miliard de lei. La nivelul întregului portofoliu, noi deţinem, din punct de vedere al creditelor ipotecare, peste 20.000 de credite care însumează în total peste 3 miliarde de lei. În ultimii 3 ani, pentru noi s-au înregistrat creşteri solide, practic jumătate din soldul acestor credite, aş putea să spun că a fost făcut în ultimii 3 ani”, detaliază invitata.
Experta explică creşterea cererii de credite imobiliare şi cum a influenţat pandemia nevoia oamenilor de a avea locuinţe mai mari.
În plus, aceasta explică noua dinamică din piaţă şi spune că în pandemie, oamenii au economisit mai mult, putând pune deoparte avansul pentru o nouă locuinţă.
Totodată, în cadrul ediţiei de joi, specialista oferă sfaturi pentru persoanele care vor să cumpere o locuinţă prin credit.
Creditele verzi pentru o locuinţă „verde”
Creditele verzi, de interes pentru toată lumea, nu doar pentru ecologişti şi prind din ce în ce mai mult contur pe piaţă. Acestea pot fi pentru orice fel de credit şi, privind, credeitele ipotecare, acestea permit finanţarea unor locuinţe cu impact redus asupra mediului, şi, de obicei vin cu o dobândă mai mică. Adina Călin explică diferenţa dintre creditele verzi şi cele tradiţionale.
Dobânzile, criteriu important în accesarea unui credit
În ceea ce priveşte dobânzile, invitata spune că, în 2022, acestea vor creşte.
„De aceea, noi am scos şi creditul ipotecar cu o dobandă fixă pe o perioadă de 5 ani. Consumatorii, cumva, au posibilitatea să aleagă între credite cu dobânda variabilă care sunt la minime dar cu tendinte de creştere pe parcursul următorilor ani sau pot să aleaga un credit cu dobândă fixă pe primii 5 ani, care spunem noi sunt destul de bune la momentul asta, poate ceva mai mari decât dobanzile variabile. Însă, cumva ai o siguranţă pe o perioada destul de lungă de timp că rata va rămâne nemodificată”, mai spune Adina Călin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ieşi pe plus VIDEO. Unde este mai bine să îţi investeşti economiile? Despre criptomonede şi portofolii de investiţie, cu Tim Marian, consultant financiar
Citește și: Ieşi pe plus VIDEO. Despre economisire, indiferent de buget. Ce este comparatorul bancar gratuit Conso şi cum ne ajută?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36