- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (02.08.2019, 00:30)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect de lege MAI pentru căutarea persoanelor dispărute: Este înfiinţat dispeceratul „Dispariţie minor”
Ministerul de Interne supune dezbaterii un proiect de lege privind căutarea persoanelor dispărute, care prevede constituirea unei unităţi dedicate cu poliţişti instruiţi special pentru astfel de cazuri. În proiect se mai arată că va fi înfiinţat şi dispeceratul de urgenţă „Dispariţie minor”.
Urmărește
1005 afișări
Proiect de lege MAI pentru căutarea persoanelor dispărute:E înfiinţat dispeceratul Dispariţie minor
În cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române se constituie o unitate centrală pentru coordonarea activităţii de căutare a persoanelor dispărute, denumită Unitatea centrală persoane dispărute, care va include poliţişti cu atribuţii de gestionare a acestor cazuri. În unitate vor fi angajaţi inclusiv psihologi şi sociologi.
Totodată, va fi înfiinţat Dispeceratul de urgenţă ”Dispariţie minor”.
„Dispeceratul de urgenţă ”Dispariţie minor” se constituie în scopul preluării apelurilor de urgenţă cu privire la dispariţia minorilor, primite prin numărul de apel unic “112”, şi declanşării cu celeritate a procedurilor de căutare, potrivit prezentei legi. Dispeceratul de urgenţă ”Dispariţie minor” se constituie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Inspectoratul General al Poliţiei Române centralizează, stochează şi pune la dispoziţia autorităţilor abilitate datele privind apelurile primite”, se arată în proiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Operatorii Dispeceratului ”Dispariţie minor” au dreptul, fără o notificare prealabilă a apelantului, de a verifica identitatea şi datele de localizare ale acestuia, precum şi datele de identitate ale minorului dispărut. Totodată, apelul este şi înregistrat.
„În situaţia sesizării dispariţiei unui minor prin apelarea numărului unic pentru apeluri de urgenţă “112”, apelul se redirecţionează către Dispeceratul de urgenţă ”Dispariţie minor”. Atunci când persoana dispărută este încadrată ca fiind într-o situaţie de vulnerabilitate, organele de poliţie au obligaţia de a declanşa, de îndată, procedurile de căutare a acesteia”, mai spune proiectul.
Metodele speciale de căutare a unei persoane dispărute sunt: localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice; interceptarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă; accesul la un sistem informatic; obţinerea datelor de trafic şi de localizare prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului; reţinerea, predarea sau percheziţionarea trimiterilor poştale; obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane; cercetarea criminalistică în domiciliul, reşedinţa sau sediul unor persoane, fără acordul acestora; obţinerea datelor privind situaţia medicală a unei persoane.
Activităţile de mai sus se efectuează numai în situaţia în care: persoana dispărută se află într-o situaţie de vulnerabilitate; datele şi informaţiile necesare găsirii persoanei dispărute nu ar putea fi obţinute în alt mod sau starea de pericol actual în care se află persoana nu permite obţinerea acestora în alt mod; măsura este proporţională cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, date fiind particularităţile cauzei, importanţa datelor şi informaţiilor ce urmează a fi obţinute sau pericolul în care se poate afla persoana dispărută; a fost obţinută autorizaţia prevăzută de prezenta lege.
În proiectul de lege mai este menţionată şi care este procedura în caz de pericol grav.
„Atunci când întârzierea obţinerii autorizării potrivit procedurii prevăzute la art.39 ar pune în pericol grav sănătatea, integritatea corporală sau viaţa persoanei dispărute, metodele speciale de căutare a unei persoane dispărute se pot realiza cu autorizarea procurorului, pe o durată de maximum 48 de ore, urmând ca autorizarea judecătorului să fie solicitată până la expirarea acestui termen. Judecătorul se pronunţă asupra cererii de îndată”, spune sursa citată.
Într-o postare pe Facebook, ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a scris că este nevoie de un consens pe aceste măsuri supuse dezbaterii.
„Schimbările de care avem nevoie pentru a combate criminalitatea au la bază şi modificări ale legii. (...) Proiectul iniţiat de MAI aduce modificări esenţiale pentru îmbunătăţirea modului în care sunt căutate persoanele dispărute şi felul în care se intervine pentru localizarea acestora, în special a celor despre care există informaţii că sunt în pericol iminent”, a scris Fifor.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe