Rezultatul unui studiu făcut pe „orfanii lui Ceauşescu”. De ce au creierele cu 8,6% mai mici

Primii ani de viaţă sunt deosebit de importanţi, neglijarea, lipsurile şi condiţiile improprii ducând la creşterea numărului de persoane cu creiere mai mici, insuficient dezvoltate, sugerează un studiu citat de BBC.

Urmărește
5292 afișări
Imaginea articolului Rezultatul unui studiu făcut pe „orfanii lui Ceauşescu”. De ce au creierele cu 8,6% mai mici

Sursa: Profimedia

Cercetătorii de la King’s College din Londra au urmărit un eşantion de copii adoptaţi care provin din orfelinatele româneşti din vremea comunismului, aşa-numiţii „orfani ai lui Ceauşescu”. Aceştia ar avea dimensiunile creierelor cu 8,6% mai mici decât cei care şi-au petrecut primii ani de viaţă în centre cu condiţii normale, dovadă pe care cercetătorii o consideră crucială în demonstrarea impactului copilăriei asupra capacităţii cognitive adulte.
 
Condiţiile îngrozitoare din orfelinate au fost aduse la lumină după căderea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, în 1989. „Îmi amintesc imaginile din acele instituţii, au fost şocante”, a declarat pentru BBC prof. Edmund Sonuga-Barke, conducătorul studiului. El a descris instituţiile drept adevărate „grote ale iadului”, în care copiii erau „înlănţuiţi în pătuţurile murdare”.
 
În orfelinate, copiii au suferit lipsuri fizice şi psihologice, au fost privaţi de contactul social şi afectaţi deseori de boală. Subiecţii cercetării au petrecut între două săptămâni şi aproape patru ani în astfel de instituţii.
 
Studiile anterioare realizate asupra copiilor adoptaţi apoi de familii din Marea Britanie au arătat că aceştia încă se confruntau cu probleme de sănătate mintală la vârsta adultă. Mulţi dintre ei aveau în comun trăsături şi afecţiuni precum autismul, hiperactivitatea cu deficit de atenţie (ADHD) sau tulburarea dezinhibată de implicare socială care are în vedere comportamentul faţă de persoane străine.
 
Cel mai recent studiu, apărut într-o publicaţie a Academiei Ştiinţifice Naţionale, este primul care scanează creierele pentru a obţine răspunsuri la problemele semnalate. Subiecţii au fost 67 de români, cunoscuţi sub numele generic de „orfanii lui Ceauşescu”, iar creierul lor a fost comparat cu cel al unui număr de 21 de persoane adoptate, care nu au suferit lipsuri în primii ani de viaţă.
 
„Ceea ce am descoperit este într-adevăr izbitor", a spus prof. Sonuga-Barke. Volumul total al creierului a fost în medie cu 8,6% mai mic în rândul adoptaţilor români. Cu cât au petrecut mai mult timp în orfelinate, cu atât s-a constatat o reducere mai substanţială a dimensiunii creierului. Cu toate acestea, impactul nu a fost uniform. Prof. Mitul Mehta, unul dintre cercetători, a declarat: „Am constatat diferenţe structurale ale creierului între cele două grupuri”, referindu-se la regiuni corticale legate de funcţii precum organizarea, motivaţia, integrarea informaţiilor şi memoria. 
 
Cercetătorii spun ca aceste descoperiri ar putea ajuta la explicarea IQ-ului mai scazut si a ratelor mai mari de ADHD la aceşti adulţi. Totuşi, studiul nu poate explica care sunt cauzele punctuale exacte care declanşează asemenea efecte.
 
Prof. Sonuga-Barke a comentat importanţa studiului, care „evidenţiază pentru prima dată, într-un mod convingător, puterea mediului timpuriu precar în modelarea şi dezvoltarea creierului.”
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici