- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (09.10.2017, 14:22)
- Cătălina Mănoiu
Stoltenberg, CATEGORIC împotriva unei armate europene care să dezvolte structuri de comandă care să se suprapună cu NATO/ Iohannis: UE nu doreşte să dezvolte ceva concurent. Brigada Multinaţională Sud-Est Craiova, operaţională complet la sfârşitul anului 2018
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, luni, că NATO salută o apărare mai puternică europeană, „adică creşterea bugetelor de apărare”, mai multe investiţii şi exerciţii, afirmând că trebuie evitat ca UE să îşi dezvolte structuri de comandă care să se suprapună pe cele ale NATO. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că UE vrea să devină mai puternică în domeniul apărării, dar nu înseamnă că vrea să dezvolte ceva concurent sau paralel cu NATO, reafirmând că UE şi NATO sunt complementare.
Urmărește
1372 afișări
Iohannis, despre armata europeană: UE doreşte să devină puternică în domeniul apărării, nu să dezvolte ceva concurent cu NATO
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, luni, că NATO salută o apărare mai puternică europeană, „adică creşterea bugetelor de apărare”, mai multe investiţii şi exerciţii, afirmând că trebuie evitat ca UE să îşi dezvolte structuri de comandă care să se suprapună pe cele ale NATO.
„În NATO salutăm o apărare mai puternică europeană, atâta vreme cât aceasta se referă la consolidarea apărării Europei, adică creşterea bugetelor de apărare, mai multe investiţii în capacităţile de apărare europene, mai multe exerciţii. Mai multă coordonare a eforturilor între aliaţii europeni este ceva ce salutăm cu adevărat. Apărarea europeană este bună”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la Palatul Cotroceni.
Secretarul general al NATO a afirmat că trebuie evitat ca UE să-şi dezvolte structuri de comandă care să se suprapună pe cele ale NATO.
„Singurul lucru pe care trebuie să-l evităm este dublarea. (...) Trebuie să evităm dublarea eforturilor NATO şi ale UE, să evităm ca UE să-şi dezvolte structuri de comandă care să se suprapună pe cele ale NATO şi trebuie să ne asigurăm că ceea ce face UE este complementar acţiunilor NATO. Trebuie să ne asigurăm că vorbim de complementaritate cu NATO, nu de o concurenţă cu NATO şi astfel salutăm Europa apărării”, a adăugat Stoltenberg.
Preşedintele Klaus Iohannis a negat că UE vrea să dezvolte ceva concurent sau paralel cu NATO, reafirmând că UE şi NATO sunt complementare.
"O chestiune pe care am subliniat-o în mod special este relaţia NATO şi UE. (...) Cred că este extraordinar de important că NATO şi UE nu au abordări diferite, ci abordări comune, nu au acţiuni paralele, ci acţiuni complementare şi avem interese şi obiective comune. (...) Cred că toată lumea înţelege că UE şi NATO nu sunt două proiecte între care trebuie cineva să aleagă, ci sunt clar complementare şi trebuie să meargă împreună", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
Klaus Iohannis a afirmat că UE este în curs să finalizeze PESCO, un program destinat îmbunătăţirii apărării comune şi a industriei de apărare din Uniune.
„Acest lucru trebuie foarte bine înţeles. UE prin membrii săi doreşte să devină mai puternică în domeniul apărării, dar în niciun caz asta nu înseamnă că vrem să dezvoltăm ceva concurent sau paralel cu NATO", a spus Klaus Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
ISW: Putin nu va renunţa la obiectivele sale de a ocupa în totalitate Ucraina
-
Reconfigurarea relaţiilor SUA-Marea Britanie: Planurile lui Keir Starmer pentru un parteneriat economic strategic
-
Ciolacu, despre plafonarea preţurilor la energie: Cu certitudine, Guvernul României va lua măsuri
Preşedintele a precizat că programele UE sunt întotdeauna complementare cu cele ale NATO.
"Nu există intenţia unei alternative europene pentru NATO, există intenţia unei Uniuni Europene mai puternice şi în cadrul NATO", a spus Iohannis.
Brigada Multinaţională Sud-Est Craiova, operaţională complet la sfârşitul anului 2018
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, luni, la Craiova, unde a participat, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la constituirea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, că aceasta va fi operaţională până la finalul anului viitor, trasmite corespondentul MEDIAFAX.
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a afirmat încrederea că, până la finalul anului 2018, Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova va fi operaţională complet.
„Mă bucur că, în timpul relativ scurt care a trecut de la adoptarea deciziei de constituire a acestei structuri NATO în România, s-au înregistrat progrese importante, apreciate ca atare la nivel aliat. Am încredere că ne vom respecta în continuare angajamentele asumate în această privinţă astfel încât, la sfârşitul anului viitor, să realizăm capacitatea totală a comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. În paralel, vom participa în continuare la prezenţa NATO din Polonia, în cadrul structurii conduse de SUA, precum şi la Misiunea Resolute Support din Afganistan. Suntem şi vom rămâne parte a efortului NATO de îmbunătăţire a securităţii regionale şi globale printr-o abordare multidirecţională”, a afirmat Klaus Iohannis, la Craiova.
Alături de Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg, la constituirea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est de la Craiova au fost prezenţi şi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.„Ne aflăm astăzi, aici, într-un moment cu o semnificaţie deosebită pentru apărarea României şi a spaţiului Euroatlantic, constituirea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est din Craiova. Devine , astfel, realitate unul dintre obiectivele importante susţinute de ţara noastră în cadrul summit-ului NATO de la Varşovia. (…) Brigada Multinaţională Sud-Est s-a înfiinţat tocmai ca răspuns la acest mediu de insecuritate şi instabilitate în proximitatea NATO. Spaţiul Euroatlantic continuă să se confrunte cu o serie de provocări generate de actori statali şi non-statali, de forţe militare convenţionale şi entităţi teroriste. De asemenea, ameninţările cibernetice şi cele hibride cresc în relevanţă şi alimentează caracterul de incertitudine al contextului securitar actual. Ne aflăm în plin proces de consolidare a posturii de descurajare şi apărare a NATO în flancul estic al alianţei”, a afirmat Iohannis.
Şeful statului a adăugat că România îşi propune consolidarea rolului de „furnizor de securitate şi stabilitate”.„Faptul că România găzduieşte Comandamentul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est indică gradul înalt de preocupare şi implicare a ţării noastre pentru creşterea nivelului de securitate nu doar în ţara noastră, ci în întreaga regiune a Mării Negre. Pentru noi, rolul de furnizor de securitate şi stabilitate pe care ni l-am asumat este un obiectiv pe care odată realizat ne propunem să-l consolidăm şi să-l adaptăm evoluţiilor regionale şi globale. Această nouă structură aliată de pe teritoriul naţional reprezintă rezultatul efortului conjugat al României, al aliaţilor şi al NATO ca organizaţie. Alianţa Nord-Atlantică înseamnă, în primul rând, solidaritate şi unitate, iar participarea celorlalte state membre NATO, fie că ne referim la personalul multinaţional care include şi comandamentul acestei brigăzi, fie că ne referim la participarea aliaţilor la activităţi comune de instruire şi exerciţii, respectă fidel acest principiu”, a mai spus preşedintele.
Citeşte şi: Stoltenberg, CATEGORIC împotriva unei armate europene care să dezvolte structuri de comandă care să se suprapună cu NATO/ Iohannis: UE nu doreşte să dezvolte ceva concurent
Citeşte şi: Prezenţa NATO la Marea Neagră | Dragnea: Se impune adecvarea mijloacelor maritime de apărare în regiune/ Iohannis: Prezenţa înaintată de pe Flancul Estic trebuie întărită, mai ales în Sud, la Marea Neagră
Citeşte şi: AP a NATO la Bucureşti | Jens Stoltenberg a mulţumit României pentru contribuţiile la apărarea colectivă şi a anunţat că susţine un sistem de apărare al UE în cadrul NATO/ Ce a spus Stoltenberg despre relaţia cu Rusia
Citește pe alephnews.ro: Kate, Prințesa de Wales, a anunțat că boala ei este în remisie. „Este o ușurare. Rămân concentrată pe recuperare”
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Consiliul Concurenţei, despre creşterea bruscă a ROBOR: Dacă observăm înţelegeri între bănci, vom declanşa o investigaţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg vor participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Ce invitați importanți vor fi prezenți
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe