Atacul cibernetic asupra unor instituţii din Timişoara a vizat criptarea datelor mai multor servere

Un incident de securitate a vizat sistemele unor instituţii publice din Timişoara: Primăria Timişoara, Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara (DFMT) şi Poliţia Locală Timişoara, informează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

Urmărește
135 afișări
Imaginea articolului Atacul cibernetic asupra unor instituţii din Timişoara a vizat criptarea datelor mai multor servere

Imagine cu caracter ilustrativ

Potrivit DNSC, în cadrul atacului a fost folosit un software maliţios de tip ransomware, iar incidentul s-a produs sâmbătă.

„Atacatorii au avut ca principal obiectiv criptarea datelor mai multor servere şi staţii de lucru şi blocarea serviciilor esenţiale din cadrul instituţiilor menţionate. În general, scopul actorilor cibernetici care derulează atacuri de tip ransomware este în primul rând obţinerea de beneficii financiare rapide, pentru decriptarea (deblocarea) datelor fiind solicitată plata unei răscumpărări, de obicei în criptomonedă. Directoratul recomandă cu fermitate refuzul plăţii oricărei sume de răscumpărare în astfel de cazuri”, informează, luni, DNSC.

În prezent, specialişti ai DNSC se află în contact cu echipele de IT ale instituţiilor afectate, atât online, cât şi la faţa locului, pentru a oferi suport în mitigarea şi investigarea incidentului, precum şi restaurarea cât mai rapidă a serviciilor afectate de atac.

La ora actuală, conform informaţiilor publicate recent pe site-ul Primăriei Timişoara, toate serviciile online ale Primăriei funcţionează normal, de la Portalul Unic, la certificatele de urbanism, programările online la Evidenţa Populaţiei, sesizări şi bugetare participativă. Pentru reluarea serviciilor interne, măsurile sunt încă în derulare în colaborare cu DNSC.

Pentru Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara este temporar suspendată încasarea taxelor şi impozitelor locale online sau cu cardul la ghişeu. Plata se va putea face în numerar, la ghişeele DFMT şi la camera 12 a Primăriei, începând cu orele prânzului. La Poliţia Locală, sesizările online sunt suspendate temporar, fiind preluate în continuare telefonic, la dispecerat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici