- Home
- Tehnologie
- (16.07.2024, 09:30)
- Bianca Popa
Cercetătorii dezvoltă un costum spaţial care transformă urina în apă potabilă
- Tehnologia transformă urina astronauţilor în apă potabilă, şi a fost inspirată de costumele din Dune.
- Se vor realiza teste umane pentru validarea sistemului în condiţii reale de utilizare în spaţiu.
- Inovaţia este concepută pentru a îmbunătăţi gestionarea resurselor şi confortul astronauţilor.
Urmărește
220 afișări
Sursa foto: X
Cercetătorii au dezvoltat un prototip de costum spaţial capabil să transforme urina în apă potabilă, inspirat de celebrele costume de reciclare a umidităţii din seria SF Dune, scrie Smithsonian Magazine.
Această inovaţie îşi propune să rezolve problemele cu care se confruntă astronauţii în timpul ieşirilor în spaţiu, cum ar fi disconfortul cauzat de folosirea scutecelor absorbante de maximă absorbţie (MAG), folosite în prezent pentru gestionarea deşeurilor. Aceste scutece pot duce la probleme de sănătate precum iritaţii ale pielii şi infecţii ale tractului urinar, iar astronauţii îşi limitează adesea consumul de lichide înainte de ieşirile în spaţiu pentru a evita utilizarea acestora.
Noul sistem include un recipient din silicon în jurul organelor genitale care colectează urina, o pompă de vid pentru transportul urinei către un sistem de filtrare aflat pe spatele astronatului şi un proces de separare a apei de urină şi eliminare a sărurilor, producând apă potabilă. Acesta poate procesa jumătate de litru de urină în cinci minute, cu o recuperare de 87% sub formă de apă potabilă. Prototipul cântăreşte puţin peste 17 kilograme, mai uşor decât MAG-urile actuale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
Astronauţii au, în mod obişnuit, cantităţi limitate de apă potabilă în timpul ieşirilor în spaţiu, în ciuda efortului fizic intens şi a urinării crescute cauzate de deplasarea fluidelor în microgravitaţie. Pe măsură ce NASA se pregăteşte pentru misiuni lunare mai lungi în cadrul programului Artemis, unde ieşirile în spaţiu pot dura până la 24 de ore, necesitatea unei gestionări eficiente a deşeurilor şi reciclării apei devine crucială.
În noiembrie este programată începerea testelor umane pentru acest sistem, cu scopul de a valida funcţionalitatea şi confortul său în condiţii reale. Cercetătorii cred că această tehnologie ar putea îmbunătăţi semnificativ igiena, confortul şi eficacitatea misiunilor în explorările spaţiale viitoare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Dispozitivele erotice smart sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe