Cercetătorii dezvoltă un costum spaţial care transformă urina în apă potabilă

  • Tehnologia transformă urina astronauţilor în apă potabilă, şi a fost inspirată de costumele din Dune.
  • Se vor realiza teste umane pentru validarea sistemului în condiţii reale de utilizare în spaţiu.
  • Inovaţia este concepută pentru a îmbunătăţi gestionarea resurselor şi confortul astronauţilor.
Urmărește
215 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii dezvoltă un costum spaţial care transformă urina în apă potabilă

Sursa foto: X

Cercetătorii au dezvoltat un prototip de costum spaţial capabil să transforme urina în apă potabilă, inspirat de celebrele costume de reciclare a umidităţii din seria SF Dune, scrie Smithsonian Magazine.

Această inovaţie îşi propune să rezolve problemele cu care se confruntă astronauţii în timpul ieşirilor în spaţiu, cum ar fi disconfortul cauzat de folosirea scutecelor absorbante de maximă absorbţie (MAG), folosite în prezent pentru gestionarea deşeurilor. Aceste scutece pot duce la probleme de sănătate precum iritaţii ale pielii şi infecţii ale tractului urinar, iar astronauţii îşi limitează adesea consumul de lichide înainte de ieşirile în spaţiu pentru a evita utilizarea acestora.

Noul sistem include un recipient din silicon în jurul organelor genitale care colectează urina, o pompă de vid pentru transportul urinei către un sistem de filtrare aflat  pe spatele astronatului şi un proces de separare a apei de urină şi eliminare a sărurilor, producând apă potabilă. Acesta poate procesa jumătate de litru de urină în cinci minute, cu o recuperare de 87% sub formă de apă potabilă. Prototipul cântăreşte puţin peste 17 kilograme, mai uşor decât MAG-urile actuale.

Astronauţii au, în mod obişnuit, cantităţi limitate de apă potabilă în timpul ieşirilor în spaţiu, în ciuda efortului fizic intens şi a urinării crescute cauzate de deplasarea fluidelor în microgravitaţie. Pe măsură ce NASA se pregăteşte pentru misiuni lunare mai lungi în cadrul programului Artemis, unde ieşirile în spaţiu pot dura până la 24 de ore, necesitatea unei gestionări eficiente a deşeurilor şi reciclării apei devine crucială.

În noiembrie este programată începerea testelor umane pentru acest sistem, cu scopul de a valida funcţionalitatea şi confortul său în condiţii reale. Cercetătorii cred că această tehnologie ar putea îmbunătăţi semnificativ igiena, confortul şi eficacitatea misiunilor în explorările spaţiale viitoare.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici