Inventatorul world wide web ajută utilizatorii de internet să-şi ţină datele în siguranţă. Expert în blockchain: „Web 3 ar putea schimba modul în care folosim internetul”

  • Internetul a parcurs un drum lung de când Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web în 1989.
  • Acum, într-o epocă în care preocuparea pentru confidenţialitate este din ce în ce mai mare, el crede că este timpul să ne recuperăm datele personale.
Urmărește
1258 afișări
Imaginea articolului Inventatorul world wide web ajută utilizatorii de internet să-şi ţină datele în siguranţă. Expert în blockchain: „Web 3 ar putea schimba modul în care folosim internetul”

Inventatorul world wide web ajută utilizatorii de internet să-şi ţină datele în siguranţă. Expert în blockchain: „Web 3 ar putea schimba modul în care folosim internetul”

Prin intermediul start-up-ului lor Inrupt, Berners-Lee şi directorul general John Bruce au creat "Solid Pod" sau Magazinul de date personale online. Acesta le permite oamenilor să îşi păstreze datele într-un singur loc central şi să controleze ce persoane şi aplicaţii le pot accesa, în loc să fie stocate de aplicaţii sau site-uri de pe întregul web.
 
Utilizatorii pot obţine un Pod de la o mână de furnizori, găzduit de servicii web precum Amazon (AMZN), sau îşi pot administra propriul server, dacă au cunoştinţele tehnice necesare. Principala atracţie a găzduirii proprii este controlul şi confidenţialitatea, spune Berners-Lee.
 
Nu numai că datele utilizatorilor sunt în siguranţă faţă de corporaţii, şi guverne, dar este mai puţin probabil să fie furate de hackeri, spune Bruce, potrivit CNN.
 
„Cred că am ajuns cu toţii să realizăm că valoarea web-ului este întruchipată în datele disponibile pe el", adaugă el. „În această nouă lume în care aveţi grijă de propriile date, acestea nu trăiesc în silozuri mari care sunt ţinte profitabile pentru atacatori”.
 
Platforma Inrupt este testată de Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie şi de guvernul regiunii belgiene Flandra. Acesta din urmă intenţionează să utilizeze Pods pentru a le permite cetăţenilor săi să aleagă modul de partajare a datelor lor personale.
 
În octombrie, BBC a introdus un serviciu experimental care utilizează Pods pentru "petreceri de vizionare", în care mai mulţi prieteni transmit un program în acelaşi timp. Când petrecerea de vizionare se termină, utilizatorul poate vedea datele generate, inclusiv programul pe care l-a urmărit şi cine s-a mai alăturat, şi poate alege dacă să şteargă sau să modifice informaţiile sau să lase BBC să le folosească.
 
Într-o postare pe blog, Eleni Sharp, un manager executiv de produs pentru BBC Research and Development, a descris acest lucru ca fiind "o abordare radical diferită a gestionării datelor".

Proprietatea datelor

Lansat în 2017, Inrupt ar fi strâns 30 de milioane de dolari în decembrie 2021, iar Berners-Lee spune că va contribui la realizarea următoarei iteraţii a web-ului - "Web 3".
 
Paul Brody, expert în blockchain pentru analiştii Ernst and Young, crede că Web 3 ar putea schimba modul în care folosim internetul. „Veţi auzi oameni vorbind despre Web 3 şi descentralizare ca fiind foarte asemănătoare ca idei şi obiective", spune el.
 
Posesia propriilor date şi controlul real al propriei infrastructuri comerciale este un lucru pe care Web 3 îl va permite. În cele din urmă, acest lucru va fi cu adevărat transformator pentru utilizatori”.
 
Berners-Lee speră ca platforma sa să redea controlul utilizatorilor de internet.
 
„Cred că publicul a fost îngrijorat de confidenţialitate de faptul că aceste platforme deţin o cantitate uriaşă de date şi că abuzează de ele", spune el. „Dar cred că ceea ce le scapă uneori este lipsa de împuternicire. Trebuie să se revină la o situaţie în care ai autonomie, ai controlul asupra tuturor datelor tale”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici