- Home
- Tehnologie
- BUCUREŞTI, (28.09.2021, 16:27)
O nouă schemă de fraudă pe Telegram. Certificate false de vaccinare
Infractorii cibernetici oferă certificate false de vaccinare contra unei sume de bani, pe Telegram, atrage atenţia Karspersky.
Urmărește
1940 afișări
Sursa foto: hepta photo agency
Noile reglementări impuse în contextul pandemiei COVID-19 le oferă atacatorilor cibernetici noi oportunităţi de a obţine venituri financiare, dar şi de a fura datele personale ale utilizatorilor. Având în vedere faptul că certificatul verde de vaccinare a devenit obligatoriu în mai multe oraşe din România, experţii Karspersky au descoperit că infractorii cibernetici oferă astfel de documente false de vaccinare contra unei sume de bani.
Această schema de fraudă constă în contactarea utilizatorilor prin intermediul aplicaţiei Telegram.
Aceştia sunt adăugaţi în grupuri denumite sub forma „COV-19 CERTIFICAT” şi primesc informaţii despre cum pot obţine certificatul verde fără a se vaccina.
Preţurile cu care se pun la vânzare aceste certificate false variază între 100 – 150 de euro, iar în unele cazuri atacatorii cer ca plata să fie făcută în cryptomonede.
Utilizatorii care doresc să cumpere documentul în acest fel sunt îndemnaţi să trimită datele personale către o anumită persoană, sub pretextul că acestea sunt necesare pentru întocmirea certificatului, document pe care nu-l vor primi niciodată.
„De-a lungul timpului, această schemă de fraudă a fost observată şi în cazul paşapoartelor sau a altor documente de identitate personală. Utilizatorii care răspund acestor mesaje şi oferă datele persoanale riscă foarte mult, deoarece informaţiile ajung la persoane rău intenţionate, iar consecinţele nedorite pot fi dintre cele mai variate”, spune Dan Demeter, expert în securitate la Kaspersky.
Utilizatorii sunt sfătuiţi să verifice întotdeauna sursa mesajelor, astfel încât să se asigure că în spatele unor astfel de oferte nu sunt persoane care pot folosi informaţiile în scopuri rele. Utilizatorii care trimit datele personale atacatorilor şi realizează plata pentru astfel de documente riscă pierderi financiare semnificative nu numai în situaţia respectivă, ci şi ulterior, identitatea fiindu-le furată.
Pentru a nu fi victima acestor scheme de fraudă, experţii Kaspersky recomandă:
- Verificaţi link-urile înainte de a face click. Plasaţi cursorul peste link pentru a previzualiza adresa URL şi căutaţi greşeli de ortografie sau alte nereguli.
- Vizitaţi pagina oficială legată de crearea certificatelor de vaccinare, unde vă puteţi autentifica prin intermediul adresei de e-mail furnizate în momentul vaccinării.
- Verificaţi sursa mesajelor şi nu transmiteţi niciodată datele personale unor persoane necunoscute, prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie.
- Luaţi în considerare ce tip de informaţii sunt solicitate. Companiile legitime nu vă contactează din senin prin e-mail-uri nesolicitate pentru a vă cere informaţii specifice, cum ar fi datele personale, detaliile bancare sau ale cardului de credit şi aşa mai departe.
- Verificarea din punct de vedere gramatical şi ortografic este modalitatea eficientă de a identifica un atacator. Erorile de scriere şi gramatică sunt semnalele principale că este vorba de o schemă de fraudă. La fel şi frazele ciudate sau sintaxa neobişnuită, care ar putea fi rezultatul unor traduceri automate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Când ai ajuns la un salariu de 1.000 de euro pe lună, îţi poţi permite să fii suveranist, naţionalist, anti-Bruxelles, etc.
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1066. Ucraina modifică sistemul de recrutare pentru a atrage tinerii între 18 şi 25 de ani / Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia / Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia / Putin e pregătit să discute cu Trump
-
ieri, 22:53
Incendiu puternic în Crevedia. Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert