Peştii roboţi ar putea face explorarea subacvatică mai accesibilă - studiu

  • Un peşte robot conceput de oamenii de ştiinţă britanici ar putea face explorarea subacvatică mai accesibilă, sugerează un studiu.
  • Mecanismul funcţionează prin contracţia muşchilor atunci când sunt încălziţi, transformând energia în mişcare mecanică.
  • Dispozitivul este echipat cu un polimer răsucit şi înfăşurat (TCP) pentru a-l propulsa înainte.
Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului Peştii roboţi ar putea face explorarea subacvatică mai accesibilă - studiu

Sursa foto: Twitter

Potrivit unui nou studiu, acesta este un dispozitiv uşor şi cu costuri reduse care se bazează pe schimbarea temperaturii pentru a genera mişcare, ceea ce îi limitează şi viteza.
 
Mecanismul, conceput de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bristol, funcţionează prin contractarea, asemenea muşchilor, atunci când este încălzit, transformând energia în mişcare mecanică, potrivit Independent.
 
TCP-ul din peşte este încălzit prin încălzire Joule, unde trecerea curentului printr-un conductor electric produce energie termică şi încălzeşte conductorul.
 
Prin reducerea la minimum a distanţei dintre TCP de pe o parte a peştelui-robot şi resortul de pe cealaltă parte, aceasta activează înotătoarea din spate, permiţând peştelui-robot să atingă noi viteze.
 
Fâlfâirea aripioarei sale din spate a fost măsurată la o frecvenţă de 2Hz, două unde pe secundă, iar frecvenţa curentului electric este aceeaşi cu frecvenţa fluturatului cozii.
 
Robotul are o lungime de 224 mm, inclusiv o înotătoare caudală de 30 mm, şi cântăreşte 49,7 g cu plutitorul.
 
Autorul principal Tsam Lung You, de la departamentul de matematică inginerească din Bristol, a declarat: „Actuatorul din polimer răsucit şi înfăşurat (TCP) este un nou actuator promiţător, prezentând proprietăţi atractive de greutate redusă, cost redus, densitate energetică ridicată şi proces de fabricaţie simplu.
 
„Acestea pot fi fabricate din materiale foarte uşor accesibile, cum ar fi o linie de pescuit, şi se contractă şi oferă o acţionare liniară atunci când sunt încălzite. Cu toate acestea, din cauza timpului necesar pentru disiparea căldurii în timpul fazei de relaxare, acest lucru le face lente”.
 
El a adăugat: „Peştele nostru robotic a înotat la cea mai rapidă frecvenţă de acţionare găsită într-o aplicaţie TCP reală şi, de asemenea, la cea mai mare viteză de locomoţie a unei aplicaţii TCP de până acum. Acest lucru este foarte interesant, deoarece deschide mai multe oportunităţi de aplicare a TCP în diferite domenii”.
 
Cercetătorii sugerează că rezultatele lor, publicate la cea de-a 6-a Conferinţă internaţională IEEE-RAS privind robotica soft, arată posibilitatea de a utiliza TCP la o frecvenţă ridicată în apă.
 
Până în prezent, TCP-urile au fost utilizate în principal pentru aplicaţii precum dispozitivele purtabile şi mâinile robotizate.
 
Dar cercetătorii spun că munca lor deschide mai multe domenii de aplicare, cum ar fi roboţii marini pentru explorare şi monitorizare subacvatică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici