Pot să concureze companiile tech din UE cu cele din SUA? Macron spune că da şi vrea ca Europa să producă 10 giganţi tech până în 2030

  • Preşedintele francez Emmanuel Macron vrea ca Europa să producă 10 giganţi tehnologici cu o valoare de 100 miliarde EUR până în 2030.
  • „În Franţa, avem un istoric care ne permite să spunem că planul este credibil”, a spus Macron în timpul unui eveniment la palatul Elysée care a reunit mai multe grupuri de tip start-up şi scale-up.
Urmărește
2273 afișări
Imaginea articolului Pot să concureze companiile tech din UE cu cele din SUA? Macron spune că da şi vrea ca Europa să producă 10 giganţi tech până în 2030

Pot să concureze companiile tech din Europa cu cele din SUA? Macron spune că da şi vrea ca Europa să producă 10 giganţi tech până în 2030

Franţa are 15 unicorni în 2021 - startupuri evaluate la peste 1 miliard de dolari - comparativ cu trei în 2017. O companie de tip Unicorn este de obicei o afacere pornită după anii 2000, din domeniul tehnologiei, care are o evaluare actuală de peste 1 miliard de dolari.

Un grup numit Scale-Up - adunând startup-uri europene precum Bolt şi Blablacar şi corporaţii multinaţionale precum BMW - i-a prezentat 21 de recomandări preşedintelui francez pentru a ajuta la apariţia giganţilor tehnologici locali, relatează Politico.

Planul va fi introdus în agenda digitală a Franţei pentru preşedinţia Consiliului UE din ianuarie 2022.

Franţa va „încerca să ofere un maximum de progres în domeniul tehnologic” în timpul preşedinţiei UE, a declarat Macron audienţei.

"Nu există suveranitate fără <<campioni>> locali", a adăugat el.

Preşedintele Franţei a promis sprijin pentru aşa-numitele deeptech - companii care oferă soluţii bazându-se în mare măsură pe ştiinţă şi inginerie - acordând Consiliului European pentru Inovare un rol mai mare. Macron a aprobat, de asemenea, propunerea Scale-Up Europe de a pune în aplicare o viză tehnologică europeană şi a spus că va promova la nivelul UE un plan pentru a stimula investitorii instituţionali să investească mai mulţi bani în start-up-uri.

Europa trebuie să „consolideze piaţa unică, să construiască o piaţă unică digitală reală”, a spus Macron.

Mişcarea este considearată şi o rupere de un aşa numit monopol deţinut de SUA în zona tehnologică. Marile companii tech care operează în Europa sunt mare majoritate din SUA. O dezolvoltare la nivelul UE de companii europene în domeniu ar aduce o independeţă mai mare blocului comunitar care ar putea reglementa mai uşor companiile care au sediul în UE.

Totuşi misiunea este una dificilă, deorece companiile americane deţin deja o cotă mare din piaţa europeană. Planul va necesita o coordonare în cadrul UE pe care Macron speră să o atingă în perioada în care Franţa deţine preşedinţia Consiliului UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici