Studiu Microsoft şi LinkedIn: Angajaţii folosesc în secret inteligenţa artificială la locul de muncă, pentru a nu fi înlocuiţi

  • Lucrătorii folosesc în secret inteligenţa artificială pentru sarcini importante, de teamă că îi face să pară înlocuibili, arată un nou studiu Microsoft şi LinkedIn.
  • Utilizarea inteligenţei artificiale la locul de muncă este la un nivel record, lucrătorii fiind determinaţi să devanseze programele lor încărcate.
Urmărește
1946 afișări
Imaginea articolului Studiu Microsoft şi LinkedIn: Angajaţii folosesc în secret inteligenţa artificială la locul de muncă, pentru a nu fi înlocuiţi

Studiu Microsoft şi LinkedIn: Angajaţii folosesc în secret inteligenţa artificială la locul de muncă, pentru a nu fi înlocuiţi

Microsoft şi LinkedIn au publicat miercuri Indexul anual al tendinţelor în domeniul muncii, care a analizat efectele inteligenţei artificiale asupra pieţei muncii.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 31.000 de persoane din 31 de ţări, printre care SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, India, Singapore, Australia şi Brazilia, notează CNBC.

Rezultatele studiului au arătat că 75% dintre lucrători folosesc inteligenţa artificială la locul de muncă, însă peste jumătate dintre respondenţi nu vor să recunoască faptul că o folosesc pentru cele mai importante sarcini ale lor. Acest lucru se datorează faptului că 53% dintre cei care folosesc inteligenţa artificială la locul de muncă pentru cele mai importante sarcini ale lor sunt îngrijoraţi că îi face să pară înlocuibili, relevă studiul.

Totodată, aproape jumătate dintre participanţii la studiu s-au declarat îngrijoraţi de faptul că inteligenţa artificială îi va înlocui la locurile de muncă şi iau în considerare să renunţe la posturile actuale în anul care urmează.

Potrivit CNBC, Colette Stallbaumer, director general al Microsoft Copilot şi co-fondator al Microsoft WorkLab, a subliniat faptul că oamenii trebuie să înceapă să îmbrăţiseze inteligenţa artificială în activităţile de la locul de muncă.  „Cred că aici oamenii trebuie să treacă puţin peste cocoaşa fricii şi să treacă la optimism, să treacă la o mentalitate de creştere, profitând de oportunitatea de a învăţa aceste abilităţi, pentru că toate datele arată că îi va face mai vandabili, fie că eşti în interiorul companiei tale astăzi, fie că vrei să faci o mutare sau să te angajezi.”

Şefii sunt dornici să angajeze lucrători cu aptitudini în AI

Potrivit studiului, angajările celor care au competenţe în domeniul inteligenţei artificiale au crescut cu 323% în ultimii opt ani. Totodată, şi lucrătorii din medii non-tehnice, care ştiu cum să folosească instrumente de inteligenţă artificială precum ChatGPT şi Microsoft Copilot, sunt, de asemenea, la mare căutare, relevă sursa citată.

Studiul realizat de Microsoft şi LinkedIn a arătat că 66% dintre lideri au declarat că nu ar angaja pe cineva fără competenţe în domeniul inteligenţei artificiale, iar 71% dintre aceştia ar prefera să angajeze un lucrător care are mai puţină experienţă în acest domeniu decât o persoană care este mai experimentată în general, dar care nu deţine competenţe în inteligenţa artificială.

AI-ul, folosit pentru a avansa în carieră

În ciuda temerilor lucrătorilor în privinţa riscului ca ei să fie înlocuiţi de inteligenţa artificială, aceştia sunt conştienţi de avantajele oferite de domeniul AI şi le folosesc pentru a progresa în carieră.

Peste trei sferturi dintre profesionişti spun că au nevoie de competenţe în domeniul inteligenţei artificiale pentru a rămâne competitivi pe piaţa muncii şi că aceasta le va oferi acces oportunităţi mai bune pe viitor în sfera angajării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici