- Home
- Tehnologie
- (30.09.2022, 09:40)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tehnologia care ucide gândacii de bucătărie. Laserul îi poate neutraliza de la distanţă
- Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Heriot-Watt au dezvoltat un sistem pentru a ţinti problema gândacilor cu ajutorul laserului şi al tehnologiei de inteligenţă artificială.
- Proiectat de Ildar Rakhmatulin, sistemul a fost construit cu ajutorul unor echipamente accesibile, disponibile în comerţ, şi detectează gândacii cu o precizie de 1.2 metri.
Urmărește
2916 afișări
Tehnologia care ucide gândacii de bucătărie. Laserul îi poate neutraliza de la distanţă
Gândacii sunt un dăunător întâlnit în întreaga lume şi în Marea Britanie. Sunt renumiţi pentru rezistenţa lor - ani de zile, oamenii au crezut că ar putea supravieţui chiar şi unei bombe nucleare.
Sistemul a fost testat pe aceşti dăunători anul trecut, iar rezultatele au fost publicate acum în revista Oriental Insects.
Gândacii de casă pot trăi în populaţii de milioane de exemplare. Aceştia pot strica alimentele şi aparatele electrocasnice, dar reprezintă, de asemenea, un pericol grav pentru sănătate, declanşând reacţii alergice şi apariţia astmului, potrivit Independent.
Metodele existente de combatere a gândacilor au fost ineficiente, dar sistemul lui Rakhmatulin se bazează pe viziunea artificială.
Două camere de luat vederi trimit semnale către computer care indică poziţia gândacilor.
Atunci când cercetătorii au folosit laserul la putere mică, au putut schimba comportamentul gândacilor: emiterea căldurii persistente a laserului îi determină pe gândaci să îşi schimbe poziţia sau direcţia. Acest lucru înseamnă că aceştia pot fi trimişi din ascunzători întunecate.
Dacă au mărit puterea laserului, au reuşit să neutralizeze sau să ucidă gândacii de la o distanţă de până la 1.2 m.
„Acest sistem laser este o metodă selectivă şi ecologică de combatere a dăunătorilor. Este extrem de promiţător", a declarat Rakhmatulin. „Este un sistem reglabil, aşa că ar putea fi folosit pentru a proteja împotriva ţânţarilor, pentru a ţine viespile prădătoare departe de albine sau paraziţii de culturile sau magazinele valoroase. Acest sistem nu este potrivit pentru uz casnic. Laserul utilizat va provoca orbire sau daune grave la nivelul ochilor”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:55
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
astăzi, 12:30
Cercetări pentru împiedicarea dreptului la vot, după ce o pacientă din spital nu a putut vota