Misionarul australian arestat în Coreea de Nord a fost eliberat

Un misionar australian, arestat în Coreea de Nord luna trecută, după ce a fost acuzat de propagandă religioasă, a fost eliberat de Phenian şi a ajuns luni la Beijing, a constatat un jurnalist al AFP.

463 afișări
Imaginea articolului Misionarul australian arestat în Coreea de Nord a fost eliberat

Misionarul australian arestat în Coreea de Nord a fost eliberat

John Short, în vârstă de 75 de ani, a fost arestat la jumătatea lui februarie, fiind acuzat de autorităţile nord-coreene că a distribuit materiale religioase într-un templu budist din Phenian.

Expulzat de regim, el a ajuns la aeroportul din Beijing luni la prânz, cu ochii în lacrimi şi într-o stare de agitaţie.

"Sunt într-adevăr epuizat", le-a spus el jurnaliştilor prezenţi, adăugând că vrea "să se odihnească" înainte de a părăsi terminalul aeroportuar în maşina unui diplomat australian.

"Short a recunoscut că aceste acţiuni sunt o infracţiune impardonabilă care încalcă legile noastre, şi-a prezentat scuze şi a implorat iertare", afirmase anterior agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

Într-un gest de "generozitate" faţă de vârsta deţinutului, Phenianul a decis să expulzeze misionarul, a adăugat ea.

Confesiunile sau autocritica sunt o condiţie obişnuită cerută de regimul nord-coreean înaintea oricărei expulzări a cetăţenilor străini încarceraţi în ţară.

John Short trăieşte în Asia de 40 de ani şi conduce o editură la Hong Kong care distribuie calendare, biblii şi prospecte în chineză şi alte limbi.

În cadrul unui sejur precedent în Coreea de Nord, în vara lui 2012, John Short ar fi distribuit materiale într-un metrou din Phenian, potrivit agenţiei. El fost deţinut şi în China şi Vietnam, pentru că a generat nemulţumire distribuind astfel de documente, a afirmat aceasta.

Soţia lui John Short, Karen Short, a anunţat că Guvernul australian a confirmat eliberarea imediată a soţului ei. "Posibilitatea este pe cale să devină realitate. Sunt extrem de recunoscătoare", a declarat ea pentru AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici