Premierul slovac Fico nu mai este în pericol de moarte după ce a fost împuşcat, afirmă un ministru

Premierul slovac Robert Fico nu se mai află în pericol de moarte după ce a fost împuşcat într-o tentativă de asasinat la ieşirea de la o şedinţă de guvern miercuri, a declarat un ministru al guvernului.

1409 afișări
Imaginea articolului Premierul slovac Fico nu mai este în pericol de moarte după ce a fost împuşcat, afirmă un ministru

Premierul slovac Fico nu mai este în pericol de moarte după ce a fost împuşcat, afirmă un ministru

Bărbatul înarmat l-a împuşcat pe Fico, în vârstă de 59 de ani, de cinci ori, lăsându-l iniţial pe prim-ministru în stare critică şi fiind supus unei intervenţii chirurgicale câteva ore mai târziu, miercuri seara.

„Am fost foarte şocat... din fericire, din câte ştiu, operaţia a decurs bine - şi cred că în cele din urmă va supravieţui... nu se află într-o situaţie care să-i pună viaţa în pericol în acest moment", a declarat vicepremierul slovac şi ministru al Mediului, Tomas Taraba, la emisiunea Newshour de la BBC.

Taraba a declarat că un glonţ a trecut prin stomacul lui Fico, iar un al doilea a lovit o articulaţie.

Postul de ştiri Aktuality.sk a citat o sursă anonimă care a declarat că Fico a ieşit din operaţie şi se află în stare stabilă, conform Reuters.

Ministrul Apărării, Robert Kalinak, a declarat cu câteva ore înainte că Fico a suferit „politraumatisme grave".

Şi ministrul de interne Matus Sutaj Estok spusese anterior că Fico e în pericol de moarte.

„Această (tentativă) de asasinat a fost motivată politic, iar decizia autorului s-a născut imediat după alegerile prezidenţiale", a declarat Sutaj Estok, referindu-se la alegerile din aprilie, câştigate de un aliat al lui Fico, Peter Pellegrini.

Împuşcăturile din oraşul Handlova, din centrul Slovaciei, despre care presa slovacă a declarat că au fost făcute de un bărbat în vârstă de 71 de ani, au uimit mica naţiune din Europa Centrală şi au atras condamnarea internaţională.

Slovacia, membră a NATO şi a Uniunii Europene, are un istoric redus de violenţă politică.

În ultimii ani, această ţară de 5,4 milioane de locuitori a cunoscut o dezbatere politică polarizată, inclusiv alegerile prezidenţiale de luna trecută, care au contribuit la întărirea controlului lui Fico asupra puterii.

De la revenirea în funcţia de prim-ministru în octombrie anul trecut, Fico a schimbat rapid politica. Criticii opoziţiei o numesc o acaparare a puterii.

Guvernul său a redus sprijinul acordat Ucrainei, deschizând în acelaşi timp dialogul cu Rusia, a încercat să slăbească pedepsele pentru corupţie şi a desfiinţat un birou special al procurorului, şi modernizează postul public de televiziune RTVS, în ciuda apelurilor de a proteja libertatea presei.

Fico a fost mult timp critic la adresa presei din Slovacia, refuzând să vorbească cu unele instituţii de presă. Membrii partidului său au criticat acţiunile mass-media şi ale opoziţiei în ultimele luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici