Concert special la Washington, pentru a marca apariţia Beatlemania în acest oraş, în urmă cu 50 de ani

Un concert special va avea loc la Washington pe 11 februarie, pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la apariţia Beatlemania, fenomenul social şi muzical care a cucerit America în 1964.

178 afișări
Imaginea articolului Concert special la Washington, pentru a marca apariţia Beatlemania în acest oraş, în urmă cu 50 de ani

Concert special la Washington,pentru a marca apariţia Beatlemania în acest oraş, în urmă cu 50 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Când britanicii au invadat, în 1812, pentru prima dată Washingtonul, capitala statului american pe atunci recent înfiinţat, au incendiat Casa Albă. Atunci când au revenit, pe 11 februarie 1964, erau doar patru, dar au încălzit până la incandescenţă sala de concerte Coliseum.

Membrii trupei The Beatles, la două zile după debutul lor istoric la televiziunea americană, au înfruntat cu curaj zăpada pentru a merge cu trenul de la New York la Washington, unde urmau să susţină primul lor concert din America de Nord.

Aproximativ 8.000 de fani erau prezenţi acolo, uitând de frigul dintr-o seară geroasă de marţi, într-o sală fără sistem de încălzire şi fără nicio asemănare cu celebrul circ roman al cărui nume îl poartă.

"A fost fenomenal", îşi reaminteşte Patricia Mink, pe atunci în vârstă de 20 de ani, care lucra la o companie de asigurări din Washington, venită la acel concert memorabil cu trei prieteni.

"Îmi amintesc că m-am aşezat pe scaun în sală şi îmi spuneam: «nu pot să cred!». Abia am auzit muzica", a declarat ea.

Cincizeci de ani mai târziu, pe 11 februarie 2014, care va fi tot într-o zi de marţi, aproximativ 3.000 de persoane vor asista la un concert aniversar, înainte ca imobilul în care se afla sala, devenit între timp spaţiu de parcare, să fie transformat într-o clădire cu magazine şi birouri.

BeatleMania Now, un grup care afirmă că este "cea mai bună orchestră care aduce un omagiu trupei The Beatles", va interpreta cele 12 piese ale acelui concert istoric, de la "Roll Over Beethoven" la "Long Tall Sally", trecând prin "I Saw Her Standing There" şi "She Loves You".

Prima parte a spectacolului va fi asigurată de acelaşi artist ca şi în urmă cu o jumătate de secol, un fan al perioadei rock'n'roll din anii '60, Tommy Roe, care făcuse cunoştinţă cu membrii trupei The Beatles, în Marea Britanie, în 1963.

"Am cântat două piese, «Sheila» şi «Everybody», două cântece ale mele", îşi aminteşte el. "Apoi, cei de la The Beatles au urcat pe scenă şi a început delirul. Fanii aruncau spre noi cu bomboane", a povestit acesta.

Circa 73 milioane de americani - un record în epocă - au urmărit emisiunea de televiziune "Ed Sullivan Show", cu două zile mai devreme, la New York, cu ocazia primului interviu televizat în direct acordat de "Fab Four", numele sub care era cunoscută trupa The Beatles.

Grupul britanic a mers apoi la Washington cu scopul de a repeta pentru cele două spectacole pe care urma să le susţină pe 12 februarie la Carnegie Hall din New York.

Capitala Washington, încă traumatizată, ca şi restul ţării, după asasinarea preşedintelui John F. Kennedy în noiembrie 1963, era deja atinsă de Beatlemania.

Un DJ de la postul local WWDC, Carroll James, a difuzat în acea seară pe calea undelor piesa "I Want to Hold Your Hand", un single adus de la Londra de stewardul unei companii aeriene. Succesul a fost imediat.

În epocă, "muzica americană, rock'n'roll-ul, era mai degrabă conservatoare", afirmă John Covach, care predă istoria muzicii rock la Universitatea Rochester din New York.

"Când cei de la The Beatles au ajuns aici, ei au făcut, într-o anumită manieră, ca rock-ul american să fie redescoperit de aceia care erau prea tineri pentru a fi fani ai muzicii interpretate în 1956 şi 1957" de muzicieni precum Chuck Berry, Jerry Lee Lewis şi Elvis Presley, a adăugat profesorul american.

Mike Mitchell, pe atunci în vârstă de 18 ani, a realizat câteva fotografii în acea seară. Una dintre acestea a fost vândută cu 68.500 de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's în 2011.

"Scena era chiar acolo, la mijloc", îşi aminteşte el, traversând actuala parcare în care se afla sala, "şi avea mărimea unui ring de box, pentru că era un ring de box".

Biletele pentru cele mai bune locuri au costat în epocă 4 dolari - 30 de dolari în zilele noastre.

Naomi Banks, care spune că a fost singura persoană de culoare care a asistat la acel concert istoric, a primit bilete gratuite de la proprietarul sălii Coliseum, Harry Lynn, care era unul dintre vecinii ei.

"Erau tineri peste tot. Sunetul nu era prea bun, dar, pentru că era vorba de The Beatles, pentru că ei erau aceia care cântau pe scenă, atmosfera a fost formidabilă", îşi aminteşte ea.

Concertul susţinut de trupa The Beatles la Washingtion a fost înregistrat în alb negru şi difuzat în luna următoare în cinematografele americane. Pasaje din acest concert pot fi vizionate în prezent pe site-ul YouTube.

"La 50 de ani după aceea, sunt bucuroasă când mă gândesc că am fost acolo", spune Trish Banker, o prietenă a Patriciei Mink. "A fost pur şi simplu fantastic", a adăugat ea.

Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon şi George Harrison au format trupa The Beatles, unul dintre cele mai faimoase şi de succes grupuri din istoria muzicii rock, având la activ peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici