Clujul tratează, prin dezintegrare moleculară, deşeurile: transformă gunoiul în energie curată

A fost semnat miercuri contractul de achiziţie a primei instalaţii de tratare, prin dezintegrare moleculară, a deşeurilor municipale de pe teritoriul judeţului Cluj.

246 afișări
Imaginea articolului Clujul tratează, prin dezintegrare moleculară, deşeurile: transformă gunoiul în energie curată

Clujul tratează, prin dezintegrare moleculară, deşeurile: transformă gunoiul în energie curată

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a semnat miercuri, în prezenţa câştigătorului licitaţiei, contractul privind proiectarea şi execuţia instalaţiei de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deşeurilor municipale din judeţul Cluj.

Valoarea adjudecată a contractului este de 60.794.052 lei, fără TVA, finanţarea fiind asigurată din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean Cluj.

Câştigătorul licitaţiei este societatea Waste Powertech SRL.

„Suntem la finalul unui drum sinuos şi începutul unei noi etape în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor din judeţul nostru. Este vorba despre o instalaţie ultra-modernă care are rolul de a reduce semnificativ cantităţile de deşeuri municipale rezultate din sortarea reciclabilului şi tratarea mecano-biologică, astfel încât să ne putem încadra în ţinta stabilită prin Strategia Naţională de Gestionare a Deşeurilor: valorificarea energetică a minim 15% din deşeurile municipale până în 2025. Este un obiectiv îndrăzneţ pe care îl putem bifa acum mult mai uşor, cu atât mai mult cu cât soluţia tehnică propusă este una ecologică, ce va genera energie verde, valorificabilă economic. De altfel, din estimările noastre, energia produsă într-un an acoperă consumul Consiliului Judeţean, al stadionului Cluj Arena şi al celorlalte instituţii subordonate”, spune Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Când va fi finalizat proiectul

Staţia de dezintegrare moleculară va fi finalizată în prima parte a anului viitor şi va putea fi upgradată cu noi module, în funcţie de nevoile identificate.

Prima etapă este dedicată proiectării. Conform contractului, antreprenorul lucrărilor va trebui să realizeze inclusiv operarea şi mentenanţa instalaţiei pe perioada de garanţie de 3 ani, timp în care Consiliul Judeţean nu va avea niciun cost suplimentar.

Instalaţia, integral automatizată, va fi amplasată în cadrul Zonei tehnice a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Cluj, pe o suprafaţă de circa 1000 mp, în imediata apropiere a Staţiei de sortare şi a Staţiei TMB.

Conform datelor tehnice din caietul de sarcini, staţia de dezintegrare moleculară va putea valorifica energetic o cantitate de circa 25.000 tone deşeuri reziduale/an. Procesul tehnologic specific unei astfel de instalaţii presupune parcurgerea, în prealabil, a etapei de mărunţire la o granulaţie de sub 25 mm şi de uscare până la o umiditate de sub 20%. Ulterior, deşeurile sunt introduse în reactorul staţiei pentru parcurgerea etapei de descompunere chimică (dezintegrare moleculară). Gazele astfel rezultate sunt trecute printr-un sistem complex de curăţare, răcire, filtrare şi stocare în rezervor sub presiune. Din acest rezervor, gazele se introduc în motorul generatorului de curent, energie care se va livra în sistemul energetic naţional.

Concret, dintr-o cantitate de 1 tonă de deşeuri mărunţite şi uscate se pot obţine circa 400 m³ gaze, cantitatea exactă depinzând de capacitatea calorică a deşeurilor. Din gazele astfel obţinute, şi care au o capacitate calorică similară cu cea din gazul metan, se pot genera cca. 1,1-1,15 MW/h curent electric, din care până în 10% se va folosi pentru funcţionarea instalaţiei. Astfel, prin generarea gazului rezultat pe parcursul unui an, Consiliul Judeţean îşi propune să producă aproximativ 18.240,00 MWh.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici