16 septembrie, Trienala de Arhitectură. Zachi: Bucureştiul enervează, dar e divers. Vestul e farmacie

Din 16 septembrie 2016, Fundaţia Arhitext deschide a doua ediţie a Trienalei de Arhitectură East Centric 2016. Peste 200 de proiecte şi arhitecţii lor din 26 de ţări, trei săptămâni, la Teatrul Naţional Bucureşti. Un interviu cu Arpad Zachi despre risc şi realitate în urbanul de fiecare zi.

Urmărește
1660 afișări
Imaginea articolului 16 septembrie, Trienala de Arhitectură. Zachi: Bucureştiul enervează, dar e divers. Vestul e farmacie

16 septembrie, Trienala de Arhitectură. Zachi: Bucureştiul enervează, dar e divers. Vestul e farmacie (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Interviu Mediafax cu Arpad Zachi, director al Trienalei de Arhitectură şi redactor şef al Revistei Arhitext are ca idei principale:

Experimentul: Arhitecţii încearcă, de fapt, să ajungă la echilibru. Poate există o exagerare într-o direcţie, dar altele refac echilibrul. Să dau un exemplu din altă zonă. Nu dormi nopţi în şir, dar organismul caută echilibrul.Sigur, poţi fi James Dean şi să te duci până-n pânzele albe, dar consecinţele le cunoaştem cu toţii.

Diferenţe Bucureşti-Vestul Europei: În România vorbim de diversitate. Sigur, te enervează, şochează, dar este diversă. În Vest e ca-n farmacie. Preferăm farmacia? Prefer sentimentele ca la o lectură de carte, vizionare de film.

Interviul integral:

Reporter: Cum arată arhitectura de astăzi, prin prizma lucrărilor Trienalei?

Arpad Zachi: În lucrările expuse se vede căutarea febrilă de a găsi drumuri alternative faţă de cele consacrate. Se pot vedea de la distanţă continuităţi. Sunt alunecări, glisări, perspective greu decelabile, dar există clasicul. Sunt încercări de experimentare, noutăţi ale limbajului, formei, sintaxei, dar nimeni ne se aruncă nebuneşte în toate direcţiile. Arhitecţii încearcă, de fapt, să ajungă la echilibru. Poate există o exagerare într-o direcţie, dar altele refac echilibrul. Să dau un exemplu din altă zonă. Nu dormi nopţi în şir, dar organismul caută echilibrul. Sigur, poţi fi James Dean şi să te duci până-n pânzele albe, dar consecinţele le cunoaştem cu toţii.

Reporter: Ce-i cu Terunobu Fujimori?

Arpad Zachi: Fujimori este în afara trendurilor, dincolo de modă. Este foarte personal. Casele Ceaiului realizate de el se remarcă prin utilitate, dar sunt în sine instalaţii de artă. Tactilul, vizualul, textura sunt provocate continuu.

Reporter: Ce-i cu Bucureştiul, ce-i cu oraşele Vestului?

Arpad Zachi: Ştiţi, surpriza mea după 1990, când am ieşit din România, a fost să descoper că 90% din arhitectură e incoloră, inodoră, insipidă. Ştiţi care este diferenţa? Banii pentru întreţinerea clădirilor. La noi, aşa ceva este rar. Şi, reţineţi, nu este vorba aici de calitatea arhitecturii. În România vorbim de diversitate. Sigur, te enervează, şochează, dar este diversă. În Vest e ca-n farmacie. Preferăm farmacia? Prefer sentimentele ca la o lectură de carte, vizionare de film. Şi să vă spun despre lucrările din Trienală: Cei ”controlaţi”, care nu exagerează sunt cei nordici, dar, culmea, şi arhitecţii din Italia, unde te-ai aştepta conform prejudecăţilor la dezlănţuirea creaţiei. Ei, cei care aleargă în toate direcţiile sunt cei din estul Europei. Aici este descătuşarea. Căutarea.

Trienala de Arhitectură East Centric 2016 începe mâine, 16 septembrie la Teatrul Naţional. http://bucharest-triennale.eu/

Date tehnice: peste 200 de proiecte, arhitecţi din 26 de ţări. Durată: 3 săptămâni.

Lideri şi ateliere:

• Terunobu Fujimori - invitat special al editiei

• Şerban Ţigănaş - preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România

• Emil Barbu Popescu - preşedinte de onoare al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu"

• Arpad Zachi - director al Trienalei de Arhitectură şi redactor şef al Revistei Arhitext

• Bogdan Ghiu - eseist şi curator al expoziţiei principale

• Livia Andreea Ivanovici - coordonator modulul "Drifting Architecture" şi Agora Experiments - proiect colateral

• Ionuţ Butu - coordonator modulele "Premiile East Centric Arhitext" si "Discursuri Critice"

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici