Activităţile culturale ar putea fi reluate din 1 iunie. Scenariile propuse de Ministerul Culturii

  • Activităţile culturale ar putea fi reluate în România din 1 iunie.
  • Organizatorii evenimentelor vor avea de ales între două scenarii.
Urmărește
272 afișări
Imaginea articolului Activităţile culturale ar putea fi reluate din 1 iunie. Scenariile propuse de Ministerul Culturii

Activităţile culturale ar putea fi reluate din 1 iunie. Scenariile propuse de Ministerul Culturii

Ministerul Culturii propune măsuri pentru reluarea activităţilor cultural-creative de la 1 iunie, în spaţii închise şi deschise. Recomandările urmează să fie analizate de către Ministerul Sănătăţii şi de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

„Setul de măsuri a fost elaborat în urma discuţiilor din cadrul grupului de lucru pentru reluarea activităţii cu public a sectoarelor cultural-creative, grup iniţiat de către Ministerul Culturii cu sprijinul prim-ministrului Florin Cîţu. Din acest grup au făcut parte asociaţii şi patronate din sectorul cultural-creativ, prin diferiţi reprezentanţi mandataţi în acest sens, dar şi specialişti din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, ministere care şi-au manifestat dorinţa de a lucra împreună pentru a găsi soluţii, inclusiv pentru segmentul HoReCa. Expertiza medicală a fost asigurată de către dr. Victor Costache şi dr. Cristian Oancea, reprezentanţi ai prim-ministrului”, transmite Ministerul Culturii.

Există 2 scenarii atât pentru activităţile desfăşurate la exterior, cât şi în interior, iar cel care trebuie să aleagă este organizatorul.

Primul scenariu prevede că activităţile culturale în spaţii închise sunt permise folosind capacitatea maximă a spaţiului respectiv şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori în localităţi, dacă toate persoanele participante se încadrează în una dintre situaţiile de mai jos:

- vaccinare. Accesul persoanelor se va face în baza Adeverinţei de vaccinare, care va atesta încheierea procesului de vaccinare, la 10 zile de la realizarea rapelului. Adeverinţa se va prezenta împreună cu un act de identitate

- test RT-PCR - SARS-CoV-2 realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului

- testare cu un test destinat diagnosticării rapide a virusului SARS-CoV-2. Accesul în sală se va face doar în baza unui test cu un rezultat negativ, ce va fi realizat în ziua evenimentului;

- au trecut prin boală şi pot face dovada prezenţei anticorpilor printr-un document medical, care nu va fi mai vechi de 90 de zile.

În aer liber, activităţile culturale sunt permise indiferent de numărul de participanţi şi de condiţiile ratei de incidenţă, însă participanţii trebuie să se încadreze în una dintre situaţiile de mai sus.

Conform celui de-al doilea scenariu:

- organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise este permisă fără a depăşi 2/3 din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 500 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 3/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

- organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/2 din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 300 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 5/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

- organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/3 din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 200 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

Scenariul 2 pentru activităţi în aer liber arată astfel:

- organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în aer liber este permisă fără a depăşi numărul de 500 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 3/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea.

- organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în aer liber este permisă fără a depăşi numărul de 300 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, dar mai mare de 3/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea.

Dacă evenimentul se desfăşoară într-un restaurant, bar sau cafenea, organizarea spaţiului şi a publicului se va face conform reglementărilor specifice HORECA.

Măsuri în cinematografe:

- organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi 2/3 din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 3/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

- organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/2 din capacitatea spaţiului, în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 5/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

- organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/3 din capacitatea spaţiului, în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

Reguli suplimentare în cinematografe:

a) este interzisă funcţionarea sălilor de cinematograf 4DX;
b) distribuirea de ochelari 3D este permisă în cazul celor de unică folosinţă, iar cei refolosibili vor fi dezinfectaţi după fiecare proiecţie;
c) funcţionarea cafenelei/bistroului/alte magazine care comercializează băuturi sau/şi produse alimentare din incinta cinematografelor este permisă cu respectarea măsurilor de sănătate publică în vigoare;
d) participanţii sunt obligaţi în continuare să poarte mască pe toată durata proiecţiei;
e) personalul va verifica respectarea distanţării în timpul spectacolului;
f) referitor la distribuţia locurilor în sală (atât online cât şi la casele de marcat): se va aloca un scaun liber pe lateral între fiecare spectator. În cazul în care organizatorii amenajează spaţiul cu locuri de şezut (scaune, bănci, pufuri etc.), se va aloca 1 m între fiecare spectator. Prin excepţie de la aceste reguli, grupurile de până la 2 persoane şi membrii aceleiaşi familii pot sta împreună;
g) în ceea ce priveşte rândurile: ţinând cont de structura de teatru / amfiteatru verticalizată, spectatorii nu stau faţă în faţă, ci unii în spatele celorlalţi, uşor pe diagonală, înlăturând astfel riscul contaminarii directe prin proximitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici