Alexandru Tocilescu, distins cu o stea pe Walk of Fame: Vă mulţumesc pentru încurajare

Regizorul Alexandru Tocilescu s-a declarat emoţionat de prezenţa tuturor celor care au venit, joi, la dezvelirea stelei care îi poartă numele de pe Bulevardul Celebrităţilor din Capitală, adăugând că acest lucru înseamnă că lumea încă mai aşteaptă ceva de la el şi mulţumind pentru încurajare.

Urmărește
757 afișări
Imaginea articolului Alexandru Tocilescu, distins cu o stea pe Walk of Fame: Vă mulţumesc pentru încurajare

Alexandru Tocilescu, distins cu o stea pe Walk of Fame: Vă mulţumesc pentru încurajare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

La evenimentul prilejuit de ziua de naştere a regizorului, care va fi pe 27 iulie, au fost prezenţi, printre alţii, actorii Stela Popescu, Ion Besoiu, Irina Petrescu, George Mihăiţă, Ileana Stana Ionescu, Florina Cercel, Valentin Uritescu, vicepreşedintele UNITER, Aura Corbeanu, vedeta TV Virgil Ianţu, dar şi reprezentanţi ai primăriei Bucureşti.

Începând de anul acesta, lunar, este acordată o stea pe Bulevardul Celebrităţilor unui artist care îşi serbează ziua de naştere în luna respectivă. Proiectul "Walk of Fame", situat în Piaţa Timpului, dedicat "valorilor artistice ale teatrului şi filmului românesc", este iniţiat şi organizat de Teatrul Metropolis şi centrul comercial Cocor din Capitală.

Din partea Cocor şi a partenerilor, Alexandru Tocilescu a primit o plachetă şi o insignă în formă de stea din aur masiv.

Directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, a declarat la eveniment: "Avem nevoie de modele, de oameni care impun repere", iar Tocilescu, ca regizor, "a construit poveşti pentru noi". "Teatrul îşi îndeplineşte misiunea în fiecare zi şi naşte speranţe", a mai spus Ivaşcu.

La rândul ei, Aura Corbeanu a declarat că prezenţa tuturor la eveniment se datorează prieteniei. "Cred că mai mult decât a veni cu mare drag la spectacolele tale, alături de toţi care iubesc teatrul, nu putem să-ţi oferim", a spus vicepreşedintele UNITER.

Profesorul Ion Toboşaru a fost invitat să rostească un laudatio în onoarea lui Alexandru Tocilescu, acesta spunând, printre altele, că prezenţa regizorului "înseamnă steaua polară în galaxia teatrului".

Tocilescu a glumit spunând că avea 19 ani când a avut plăcerea să participe la primele cursuri susţinute de Toboşaru, iar pe atunci nu ştia cum "s-o şteargă mai repede de la ore", însă acum lucrurile s-au schimbat. "Sunteţi toţi oameni de teatru. Unii pe scenă, unii în sală", s-a adresat el celor câteva zeci de persoane prezente la eveniment.

Regizorul a adăugat că venirea tuturor îl bucură, îl mişcă şi îl miră. "Lumea simte că... ă... ă... Şi atunci s-au grăbit să nu-mi pună o cruce în loc de stea", a glumit el, adăugând, însă, că faptul că au venit atât de mulţi oameni înseamnă că trebuie să meargă mai departe.

"Lumea aşteaptă de la mine ceva, vă mulţumesc pentru încurajare", a încheiat el.

După dezvelirea plachetei cu steaua care-i poartă numele, pe Bulevardul Celebrităţilor din Capitală, regizorul a fost rugat să mai facă unele declaraţii presei. Văzând jurnaliştii adunaţi, acesta a glumit din nou spunând: "Mă simt ca Irinel Columbeanu".

"Nu mă aşteptam să fie atâta lume şi asemenea lume. Şi eu îmi iubesc actorii şi i-am iubit întotdeauna, dar nu mă aşteptam ca şi ei să mă iubească pe mine, pentru că eu mai urlu, mai fac urât. Uite că m-au iertat de toate", a spus Tocilescu.

De asemenea, regizorul a menţionat că erau mulţi înaintea sa care meritau să primească această distincţie.

Înaintea regizorului Alexandru Tocilescu au mai primit această distincţie Florin Piersic, în ianuarie, Victor Rebengiuc, în februarie, Radu Beligan, în martie, Amza Pellea (postum), în aprilie, şi Maia Morgenstern, în mai.

Alexandru Tocilescu, născut pe 27 iulie 1946, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru români. A montat cu succes piese ca "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", "Elizaveta Bam", "Comedie roşie" (în cadrul programului Teatrului Naţional Bucureşti "Procesul comunismului prin teatru"), "Casa Zoicăi", "Eduard al III-lea", "Sfârşit de partidă", "Comedie roşie" etc.

Printre filmele regizate de Alexandru Tocilescu se numără "Bani de dus, bani de-ntors" (2005), "Ultima haltă în Paradis" (2002) şi "Tristeţea vânzătorului de sticle goale" (1981).

În 1999, Alexandru Tocilescu a primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol - "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, montat la Teatrul Naţional Bucureşti, iar în 2002 i-a fost decernat premiul UNITER pentru întreaga activitate. Totodată, în 2006, Tocilescu a primit premiul pentru cea mai bună regie, cu piesa "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", în cadrul Festivalului Comediei Româneşti - festCO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici