- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (06.03.2015, 15:38)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Ora de religie aprinde spiritele în audiovizual. CNA a primit 14 sesizări pe acest subiect
Ora de religie a generat 14 sesizări la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), atât în privinţa recomandării pe care a emis-o Consiliul, la propunerea Patriarhiei, privind înscrierea la această materie, cât şi în privinţa modului în care TVR 1 şi Realitatea TV au abordat acest subiect.
Urmărește
1703 afișări
ANALIZĂ: Ora de religie aprinde spiritele în audiovizual. CNA a primit 14 sesizări pe acest subiect (Imagine: Mediafax Foto / Octav Ganea)
Dezbaterea publică privind necesitatea sau inutilitatea orei de religie în şcoli s-a extins în ultima săptămână şi în audiovizual, mai ales după ce, marţi, la solicitarea Patriarhiei Române, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să recomande televiziunilor să difuzeze trei spoturi de promovare a orei de religie în şcoli, între care se numără şi unul în care înscrierea la această materie este susţinută de personalităţi precum Dan Puric, Elisabeta Lipă, Ana Blandiana şi Connect-R. Decizia a fost luată atunci de CNA cu şapte voturi "pentru" (Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu) şi două voturi "împotrivă" (Florin Gabrea şi Radu Călin Cristea).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Deşi recomandarea a fost dată doar pentru aproximativ patru zile - întrucât vineri, la ora 16.00, este termenul limită până la care se poate face înscrierea copiilor la ora de religie -, dezbaterile pe acest subiect s-au intensificat.
Astfel, CNA a primit până vineri după-amiază un număr total de 14 sesizări pe diferite teme adiacente orei de religie, după cum a declarat, pentru MEDIAFAX, Laura Georgescu, preşedintele Consiliului.
Şase dintre cele 14 sesizări vizează decizia de marţi, prin care CNA recomanda televiziunilor ca, dacă doresc, să difuzeze trei spoturi care promovau înscrierea la ora de religie. În conformitate cu articolul 142 din Codul audiovizualului, CNA poate recomanda televiziunilor şi radiourilor difuzarea informaţiilor de interes public, în regim gratuit. Decizia de difuzare sau nu a acestor spoturi aparţine însă radiodifuzorilor.
"Prin cele şase sesizări ni se cerea fie să ne repoziţionăm recomandarea, fie să ne retragem recomandarea", a spus Laura Georgescu. Ea a precizat că unii telespectatori care au sesizat Consiliul în privinţa respectivei recomandări au considerat că ar fi trebuit ca în spoturile respective să fie prezentate şi puncte de vedere adverse în privinţa orei de religie.
Între persoanele care au sesizat CNA în privinţa recomandării ce vizează ora de religie se numără şi Monica Mocanu, o profesoară de matematică din Buzău. Ea a solicitat CNA să retragă recomandarea pe care a făcut-o televiziunilor de a difuza spoturi de promovare a orei de religie în şcoli, susţinând că mesajul de la finalul respectivelor clipuri, potrivit căruia ora s-ar desfiinţa dacă nu se înscriu copii la această materie, este "fals factual şi manipulator", după cum agenţia MEDIAFAX a relatat joi.
Citeşte şi:
O profesoară din Buzău a cerut CNA să retragă recomandarea privind spoturile despre ora de religie
Pe de altă parte, CNA a primit şase sesizări şi în privinţa emisiunii "Vorbeşte liber", difuzată de TVR 1 miercuri, în care, de la ora 21.50, a fost transmis un spot de promovare a orei de religie, preluat de pe site-ul YouTube, fiind citată această sursă, a explicat, pentru MEDIAFAX, Laura Georgescu.
De asemenea, potrivit Laurei Georgescu, CNA a primit două sesizări referitoare la dezbaterile despre ora de religie difuzate la Realitatea TV. În acest caz, persoanele care au sesizat Consiliul susţin că realizatorul TV Rareş Bogdan a adus în studioul Realitatea TV un număr foarte mare de susţinători ai orei de religie, dezbaterile fiind dezechilibrate, întrucât nu ar fi fost prezentate şi punctele de vedere ale celor care nu susţin necesitatea desfăşurării orelor de religie.
Laura Georgescu a mai spus că sesizările primite pe acest subiect "vor fi introduse cu celeritate pe ordinea de zi" a Consiliului. În mod tradiţional, CNA desfăşoară şedinţe publice în fiecare zi de marţi şi joi.
Totuşi, în cazul celor şase sesizări privind recomandarea CNA, acestea nu vor mai avea obiect, întrucât recomandarea va expira vineri, la ora 16.00.
"Le vom introduce cu celeritate pe ordinea de zi. Tuturor sesizărilor, după ce vor fi analizate, li se va răspunde", a mai spus Laura Georgescu.
Curtea Constituţională a decis, pe 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale privind obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina.
CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.
Decizia CC devine executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în 9 martie.
Consiliul Consultativ al Cultelor din România, întrunit în 28 februarie, a arătat că CC a menţinut statutul orei de religie ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru şcoală, şi a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, şi anume pe baza unei cereri de înscriere.
Citeşte şi:
CNA recomandă posturilor TV să difuzeze spotul în care Dan Puric şi Connect-R susţin ora de religie - VIDEO
În vederea respectării deciziei Curţii Constituţiale, dar şi pentru evaluarea necesarului de personal didactic pentru disciplina religie în anul şcolar 2015-2016, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, printr-o adresă din 16 februarie, a solicitat tuturor inspectoratelor şcolare ca, până pe 6 martie, să informeze elevii majori, respectiv părinţii şi tutorii legal instituiţi pentru elevul minor, referitor la decizia Curţii Constituţionale şi la faptul că, dacă doresc să îşi exercite dreptul constituţional de a beneficia de ora de religie, trebuie să adreseze unităţii de învăţământ o solicitare scrisă.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe