- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.09.2012, 17:50)
- Andi Manciu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Andrei Marga: Lucrurile tari ale imaginii României - ipoteze, teoreme şi teorii ştiinţifice
Preşedintele ICR, Andrei Marga, a susţinut, marţi, la o dezbatere privind imaginea României în străinătate, că va trebui insistat pe "lucrurile tari", precum teoreme, ipoteze şi teorii ştiinţifice.
Urmărește
1264 afișări
Andrei Marga: Lucrurile tari ale imaginii României - ipoteze, teoreme şi teorii ştiinţifice (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Marga a susţinut, la o dezbatere organizată de comisiile parlamentare de politică externă, că în promovarea imaginii României ar trebui insistat asupra laturii ştiinţifice a culturii româneşti.
"Mai trebuie şi efortul prezenţei cu lucrurile tari, lucrurile tari înseamnă astăzi ipoteze, teorii, teoreme ştiinţifice. Acestea sunt lucrurile care contează. Să ne uităm bine ce fac vecinii noştri, să ne uităm la maghiari, la polonezi, la cehi. O spun foarte direct, şi la acest Institut Cultural Român, sigur că nu e foarte salutată în prima clipă ideea - nu am spus ca să părăsim, vai de mine, trebuie să mergem cu filmul înainte, cu pictura, în pictură România poate da performanţe şi a dat, trebuie să încurajăm acest domeniu. Dar trebuie să spunem limpede, competiţia s-a mutat între timp sau cel puţin include astăzi şi aceste domenii mai tari - ştiu că nu place artiştilor, dar place inginerilor - inovaţia tehnologică, să fim clari, e cea care îţi aduce beneficiile pe piaţă", a explicat Marga.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
El a precizat că trebuie operat "cu un concept mai lărgit al culturii" dacă România vrea să fie remarcată.
De asemenea, preşedintele ICR a susţinut că în străinătate instituţia pe care o conduce ar trebui să dezvolte "o prezenţă românească care să arate că acest popor totuşi are democraţi, că are jurişti care ştiu despre ce e vorba, că are economişti care ştiu despre ce e vorba".
"Altfel, mai ales în ultimele luni s-a creat impresia că acest popor poate avea artişti, poate avea sportivi şi aşa mai departe, dar îi lipsesc democraţii", a precizat Marga.
Totodată, preşedintele ICR a abordat domeniul economic. "Astăzi ştim bine că nu e posibilă o economie performantă fără piaţă ca regulator, dar ştim la fel de bine că piaţa nu este unicul regulator al economiei şi nu poate singură regula o economie. Nu mai discut de educaţie, nu mai discut de cultură, unde piaţa este extrem de importantă, dar aici e cu atât mai puţin singurul regulator al derulării evenimentelor", a mai afirmat Marga.
Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a avansat propunerea ca ataşaţii culturali din străinătate să fie nominalizaţi în parteneriat cu Parlamentul, Ministerul de Externe, Ministerul Culturii şi ICR.
De asemenea, el a precizat că una dintre acţiunile pentru promovarea ţării poate fi şi organizarea unor evenimente şi expoziţii pentru parteneri importanţi ai României.
"Suntem în discuţii avansate pentru ca la anul în România să existe timp de minimum două luni cea mai mare expoziţie itinerantă pe care a organizat-o China vreodată şi cea mai mare expoziţie temporară pe care România a găzduit-o vreodată. Este vorba de 100 de soldaţi din faimoasa armată a soldaţilor din lut, însoţită de încă vreo sută de artefacte din epoca bronzului din China. Epoca bronzului în China este una de o extraordinară însemnătate şi din punct de vedere artistic de o spectaculozitate deosebită. (...) Cred că, dacă vom organiza această expoziţie, România va deveni un pol, un centru de atracţie pentru vizitatori nu numai din România", a declarat Haşotti, menţionând că evenimentul ar urma să aibă loc în mai - iunie 2013. El a precizat că statul român va trebui să suporte cheltuielile pentru achiziţionarea vitrinelor speciale pentru conservarea şi securitatea obiectelor.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe