Andrei Marga: Lucrurile tari ale imaginii României - ipoteze, teoreme şi teorii ştiinţifice

Preşedintele ICR, Andrei Marga, a susţinut, marţi, la o dezbatere privind imaginea României în străinătate, că va trebui insistat pe "lucrurile tari", precum teoreme, ipoteze şi teorii ştiinţifice.

Urmărește
1265 afișări
Imaginea articolului Andrei Marga: Lucrurile tari ale imaginii României - ipoteze, teoreme şi teorii ştiinţifice

Andrei Marga: Lucrurile tari ale imaginii României - ipoteze, teoreme şi teorii ştiinţifice (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Marga a susţinut, la o dezbatere organizată de comisiile parlamentare de politică externă, că în promovarea imaginii României ar trebui insistat asupra laturii ştiinţifice a culturii româneşti.

"Mai trebuie şi efortul prezenţei cu lucrurile tari, lucrurile tari înseamnă astăzi ipoteze, teorii, teoreme ştiinţifice. Acestea sunt lucrurile care contează. Să ne uităm bine ce fac vecinii noştri, să ne uităm la maghiari, la polonezi, la cehi. O spun foarte direct, şi la acest Institut Cultural Român, sigur că nu e foarte salutată în prima clipă ideea - nu am spus ca să părăsim, vai de mine, trebuie să mergem cu filmul înainte, cu pictura, în pictură România poate da performanţe şi a dat, trebuie să încurajăm acest domeniu. Dar trebuie să spunem limpede, competiţia s-a mutat între timp sau cel puţin include astăzi şi aceste domenii mai tari - ştiu că nu place artiştilor, dar place inginerilor - inovaţia tehnologică, să fim clari, e cea care îţi aduce beneficiile pe piaţă", a explicat Marga.

El a precizat că trebuie operat "cu un concept mai lărgit al culturii" dacă România vrea să fie remarcată.

De asemenea, preşedintele ICR a susţinut că în străinătate instituţia pe care o conduce ar trebui să dezvolte "o prezenţă românească care să arate că acest popor totuşi are democraţi, că are jurişti care ştiu despre ce e vorba, că are economişti care ştiu despre ce e vorba".

"Altfel, mai ales în ultimele luni s-a creat impresia că acest popor poate avea artişti, poate avea sportivi şi aşa mai departe, dar îi lipsesc democraţii", a precizat Marga.

Totodată, preşedintele ICR a abordat domeniul economic. "Astăzi ştim bine că nu e posibilă o economie performantă fără piaţă ca regulator, dar ştim la fel de bine că piaţa nu este unicul regulator al economiei şi nu poate singură regula o economie. Nu mai discut de educaţie, nu mai discut de cultură, unde piaţa este extrem de importantă, dar aici e cu atât mai puţin singurul regulator al derulării evenimentelor", a mai afirmat Marga.

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a avansat propunerea ca ataşaţii culturali din străinătate să fie nominalizaţi în parteneriat cu Parlamentul, Ministerul de Externe, Ministerul Culturii şi ICR.

De asemenea, el a precizat că una dintre acţiunile pentru promovarea ţării poate fi şi organizarea unor evenimente şi expoziţii pentru parteneri importanţi ai României.

"Suntem în discuţii avansate pentru ca la anul în România să existe timp de minimum două luni cea mai mare expoziţie itinerantă pe care a organizat-o China vreodată şi cea mai mare expoziţie temporară pe care România a găzduit-o vreodată. Este vorba de 100 de soldaţi din faimoasa armată a soldaţilor din lut, însoţită de încă vreo sută de artefacte din epoca bronzului din China. Epoca bronzului în China este una de o extraordinară însemnătate şi din punct de vedere artistic de o spectaculozitate deosebită. (...) Cred că, dacă vom organiza această expoziţie, România va deveni un pol, un centru de atracţie pentru vizitatori nu numai din România", a declarat Haşotti, menţionând că evenimentul ar urma să aibă loc în mai - iunie 2013. El a precizat că statul român va trebui să suporte cheltuielile pentru achiziţionarea vitrinelor speciale pentru conservarea şi securitatea obiectelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici