Apeluri pentru modificarea politicilor reţelei Facebook după distribuirea de imagini cu decapitări

Un consultant american va solicita autorităţilor să introducă măsuri pentru a bloca postarea pe reţeaua de socializare Facebook a imaginilor conţinând scene de o violenţă extremă, după distribuirea unor videoclipuri cu decapitări, potrivit BBC News online.

Urmărește
157 afișări
Imaginea articolului Apeluri pentru modificarea politicilor reţelei Facebook după distribuirea de imagini cu decapitări

Apeluri pentru modificarea politicilor reţelei Facebook după distribuirea de imagini cu decapitări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numeroase reclamaţii au fost făcute după postarea pe reţeaua de socializare a unor imagini grafice cu cranii decapitate în Siria, în contextul execuţiilor extrajudiciare efectuate de membri ai grupului terorist Stat Islamic în Irak şi Levant (SI/SIIL).

Compania Facebook a refuzat iniţial ştergerea imaginilor, argumentând că nu sunt încălcate condiţiile de utilizare. Ulterior însă, materialele cu imagini extrem de violente au fost eliminate.

Stephen Balkam, directorul Institutului american pentru Siguranţa Familiei (Fosi) şi membru în Comisia de Consultanţă pentru Siguranţă a Facebook, a declarat că intenţionează să discute această problemă la următoarea şedinţă.

"Există situaţii în care difuzarea de imagini sau înregistrări grafice, precum decapitările din Siria, poate fi justicată, fiind de interes public. Însă, în cazul Facebook sau al altor reţele de socializare, ar trebui să fie introduse cel puţin două bariere. În primul rând, trebuie să apară o interfaţă, un mesaj de avertizare privind conţinutul extrem de violent. În acest context, un utilizator, spre exemplu un copil, nu va avea acces la înregistrare într-un anumit interval orar, chiar dacă există o distribuire a imaginilor. În al doilea rând, trebuie să existe o limită de vârstă şi trebuie să se verifice dacă utilizatorul a împlinit 18 ani", argumentează Stephen Balkam.

Un alt expert, Bernie Hogan, este de acord că Facebook are obligaţia de a-şi proteja cei 1,3 miliarde de utilizatori de imaginile conţinând violenţă extremă. "Alte platforme online au rezolvat de mult această problemă", a argumentat Bernie Hogan, cercetător în domeniul site-urilor de socilizare la Universitatea Oxford.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici