Cannes 2011: Regizorul iranian Mohamad Rasoulof, premiat la secţiunea Un Certain Regard

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof a primit premiul pentru regie Un Certain Regard, în timp ce marele premiu al acestei secţiuni a revenit ex-aequo unui film german şi unuia sud-coreean, sâmbătă, la Festivalul de Film de la Cannes (11 - 22 mai).

Urmărește
256 afișări
Imaginea articolului Cannes 2011: Regizorul iranian Mohamad Rasoulof, premiat la secţiunea Un Certain Regard

Cannes 2011: Regizorul iranian Mohamad Rasoulof, premiat la secţiunea Un Certain Regard (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mohammad Rasoulof, aflat în arest la domiciliu, a primit distincţia pentru "Bé Omid é didar/ Good Bye", soţia cineastului fiind cea care a ridicat trofeul, în numele său.

Juriul secţiunii Un Certain Regard, prezidat de Emir Kusturica, a decernat marele premiul, ex-aequo, filmelor "Arirang" de Kim Ki-Duk şi "Halt auf freier Strecke/ Stopped On Track" de Andreas Dresen.

Premiul special al juriului a revenit filmului rus "Elena" de Andrei Zviagintsev.

Mohamad Rasoulof, în vârstă de 37 de ani, a fost condamnat la şase ani de închisoare, în decembrie 2010 şi, deşi a primit autorizaţia de a călători, marţi, nu a putut ajunge la timp pe Croazetă. "Am venit aici din partea domnului Rasoulof", a spus soţia acestuia. "Mulţumesc echipei şi tuturor celor care au făcut ca acest film să fie prezentat aici", a adăugat ea.

Regizorul a fost condamnat în acelaşi timp cu Jafar Panahi, pentru un film acuzat de a fi "de propagandă ostilă" faţă de guvern. Rasoulof a făcut apel la decizia din justiţie în acelaşi timp cu Panahi şi, pânã la finalizarea procesului, este în arest la domiciliu, la Teheran. Anul trecut, Jafar Panahi a fost puternic susţinut de Festivalul de la Cannes, organizatorii păstrând pentru cineastul iranian un scaun liber printre membrii juriului.

Filmul care a câştigat premiul pentru regie Un Certain Regard spune povestea unei avocate care încearcă să obţină viză de ieşire din ţară. Potrivit producătorilor şi distribuitorilor, filmul s-a născut în condiţii "semi-clandestine" şi a putut fi trimis afară din ţară datorită mai multor complici.

Pe de altă parte, Kim Ki-Duk şi-a încântat publicul cântând un fragment dintr-o melodie din filmul său, când a urcat pe scenă. Dresen, cel care împarte premiul cu regizorul sud-coreean, a spus că este pur şi simplu "bulversat".

Regizorul rus Andrei Zviagintsev a spus că "este fără glas", după cele trei săptămâni de aşteptare, acum încoronate de succes.

La rândul său, preşedintele juriului Un Certain Regard, Emir Kusturica, a spus că rolul său a fost "o mare onoare". "Eu am crescut în competiţia oficială şi, în 25 de ani aici, nu am văzut niciun film din selecţia Un Certain Regard", a spus Kusturica.

Anul acesta, în cadrul secţiunii Un Certain Regard au fost selectate 21 de filme din 19 ţări. România a fost reprezentată de cel mai recent film al regizorului Cătălin Mitulescu, "Loverboy".

Juriul secţiunii Un Certain Regard a fost prezidat de cineastul sârb Emir Kusturica şi i-a avut în componenţă pe actriţa franceză Elodie Bouchez, criticul britanic Peter Bradshaw de la The Guardian, Geoffrey Gilmore, directorul Festivalului de Film de la Tribeca, SUA, şi Daniela Michel, directorul Festivalului de la Morelia, Mexic.

Anul trecut, filmul sud-coreean "Ha Ha Ha" a fost distins cu marele premiu al secţiunii Un Certain Regard.

Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes se încheie duminică seară, cu gala de premiere în cadrul căreia va fi decernat trofeul Palme d'Or.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici